Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Israelul poartă noi negocieri cu Hamas

By news.ro , in Stirile zilei , at 17 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să confirme sâmbătă seară că sunt în curs noi negocieri mediate de Qatar pentru recuperarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, după ce o sursă declarase că şeful Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, s-a întâlnit cu premierul Qatarului în Europa, relatează Reuters.

Netanyahu a evitat să răspundă direct la o întrebare pusă într-o conferinţă de presă despre o întâlnire care ar fi avut loc vineri în Europa între negociatorul său principal, şeful Mossad, David Barnea, şi premierul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Cu toate acestea, el a confirmat că a dat instrucţiuni echipei de negociere.

„Avem critici serioase la adresa Qatarului, despre care presupun că veţi auzi la momentul potrivit, dar în acest moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri”, a spus el, făcând aluzie la legăturile statului din Golf cu Hamas şi cu Iranul, duşmanul de moarte al Israelului.

Vestea unei noi runde de negociere, raportată pentru prima dată de Axios, a venit după ce armata israeliană a dezvăluit că trupele sale au ucis accidental trei ostatici care s-au apropiat de ei cu un steag alb după ce reuşiseră să scape, vineri, de răpitorii lor în Gaza.

Netanyahu a declarat că nu va divulga detalii despre discuţii. „Există o singură greşeală pe care o putem face, şi anume să transmitem calculele noastre către Hamas, către lume”, a spus el. „Nu vom intra în detaliile negocierilor”, a punctat premierul.

Pe de altă parte, Netanyahu a promis că va menţine o presiune militară intensă asupra Hamas în Gaza. „Instrucţiunile pe care le dau echipei de negociere se bazează pe această presiune, fără de care nu avem nimic”, a spus el.

Şeful Mossad, David Barnea, s-a întâlnit vineri în Europa cu Al Thani, un mediator cheie în conflictul din Gaza, a declarat o sursă pentru Reuters, în timp ce surse din Egipt au sugerat că Israelul pare să fie mai deschis la un nou acord cu Hamas.

Qatarul şi Egiptul au fost mediatori între Israel şi Hamas într-un acord care a dus la un armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, în timpul căruia Hamas a eliberat peste 100 de femei, copii şi străini pe care îi deţinea în schimbul a 240 de femei şi adolescenţi palestinieni eliberaţi din închisorile israeliene.

Axios a precizat că întâlnirea de vineri a fost prima între Barnea şi Al Thani de la armistiţiul din noiembrie. Sursa care a vorbit cu Reuters a declarat că Barnea s-a întors în Israel sâmbătă dimineaţa devreme pentru a-l informa pe Netanyahu.

Două surse de securitate egiptene au declarat că oficialii israelieni păreau mai dispuşi, în convorbirile cu mediatorii, să încheie un nou acord pentru o încetare a focului în Gaza şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul recuperării ostaticilor. Sursele egiptene au declarat că oficialii israelieni păreau să se fi răzgândit în privinţa unor puncte pe care le refuzaseră anterior, dar nu au intrat în detalii suplimentare.

Israelul crede că alţi 20 sau mai mulţi dintre cei 130 de ostatici încă deţinuţi în Gaza sunt morţi.

Familiile ostaticilor au organizat sâmbătă un miting, cerând ca Israelul să ia în considerare eliberarea unor militanţi palestinieni de rang înalt din închisoare în schimbul unui nou acord.

foto: Inquam Photos

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW