Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Israelul înarmează echipele civile de securitate, temându-se de conflicte interne

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 octombrie 2023 Etichete: , ,

Israelul a înființat sute de echipe de securitate voluntare în cele două săptămâni de la izbucnirea războiului din Gaza și le înarmează în cazul în care vor exista tulburări între evrei și arabi, au declarat duminică autoritățile, în ciuda comportamentului „exemplar” de până acum, potrivit Reuters.

Ultimul conflict din Gaza din 2021 a fost marcat de proteste pro-palestiniene uneori violente în rândul cetățenilor arabi care reprezintă 21% din populația Israelului. Declanșat de o devastatoare infiltrare în masă la 7 octombrie de către bărbați înarmați din Hamas, războiul actual – și escaladarea ostilităților la granița libaneză și în Cisiordania ocupată – a stârnit îngrijorări pentru relațiile etnice interne ale Israelului, deja tensionate.

Poliția israeliană a arestat zeci de cetățeni arabi suspectați de incitare și susținere a Hamas, pe baza unor postări pe rețelele de socializare. Unii avocați ai celor arestați au descris măsurile ca fiind ilegale și menite să înăbușe disidența față de război.

Șeful poliției, inspectorul general Kobi Shabtai, a declarat că o astfel de monitorizare le-a permis ofițerilor să preîntâmpine orice izbucnire de violență.

„A existat o conduită exemplară aici”, a declarat el în fața unei comisii parlamentare de revizuire, „și aproape zero incidente, toate acele evenimente punctuale fiind tratate la nivel local și cu mai puțină rezonanță mediatică””

Autoritățile israeliene iau măsuri pentru a evita conflictele interne

Ministrul Itamar Ben-Gvir, a prezis că în acest război s-ar putea repeta tulburările din 2021 și a ordonat o relaxare a reglementărilor privind eliberarea de permise de port-armă pentru cetățenii privați. Acestea necesită în general ca solicitanții să fi servit în armata israeliană, de la care majoritatea arabilor sunt scutiți.

O măsură suplimentară a fost înființarea unor echipe de voluntari care să patruleze pe străzi și să sprijine poliția. Shabtai a declarat că 527 de astfel de escadroane au fost create începând cu 7 octombrie. Directorul adjunct al ministerului lui Ben-Gvir, Eliezer Rosenbaum, a declarat în fața legislatorilor că au fost comandate 20.000 de arme de foc pentru a fi distribuite acestor echipe, urmând ca alte 20.000 să fie distribuite. El a spus că voluntarii vor primi, de asemenea, veste antiglonț și căști, relatează publicația.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW