Monday, November 11, 2024
Jurnalism corect


Israelul acuză că angajații UNRWA au fost implicați în atacul Hamas. Șapte dintre ei au luat cu asalt teritoriul israelian, doi au participat la răpiri

By Preda Maria , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 30 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

Un document israelian obținut luni a detaliat acuzațiile la adresa a 12 angajați ai ONU, despre care Israelul susține că au participat la atacul Hamas din 7 octombrie – susținând că șapte au luat cu asalt teritoriul israelian, inclusiv doi care au participat la răpiri, relatează France24. 

Alegațiile la adresa angajaților agenției ONU pentru refugiații palestinieni au determinat țările occidentale să înghețe fondurile vitale pentru acest organism, care reprezintă un colac de salvare pentru palestinienii disperați din Gaza. ONU a concediat nouă dintre cei 12 lucrători acuzați și a condamnat „presupusele acte abominabile” ale membrilor personalului.

Acuzațiile vin după ani de tensiuni între Israel și agenția cunoscută sub numele de UNRWA în legătură cu activitatea acesteia în Gaza, unde lucrează aproximativ 13.000 de persoane.

În ciuda catastrofei umanitare care se desfășoară în teritoriul asediat – unde războiul Israelului împotriva Hamas a strămutat marea majoritate a populației, iar oficialii spun că un sfert dintre palestinieni mor de foame – donatorii majori, inclusiv SUA și Marea Britanie, au redus finanțarea. Luni, Japonia și Austria li s-au alăturat în întreruperea asistenței.

Cu majoritatea bugetului său sub semnul întrebării, UNRWA spune că va fi forțată să oprească operațiunile în câteva săptămâni dacă nu se restabilește finanțarea.

Israelul emite ordine de evacuare și negocierile de încetare a focului rămân fragile

Israelul a intensificat acuzațiile împotriva unui număr de angajați ai agenției ONU, și în timp ce discuțiile pentru încetarea focului par să avanseze, Israelul a subliniat existența unor „lacune semnificative” în potențialul acord. În mijlocul acestei tensiuni, locuitorii din partea de vest a orașului Gaza au fost somați să evacueze, iar luptele în continuare amenință eforturile de asistență umanitară în regiunea devastată de război.

Războiul inițiat de atacul Hamas din octombrie a dus la moartea a peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și la capturarea a aproximativ 250 de ostatici. În replică, Israelul a lansat o ofensivă intensă, care, conform Ministerului Sănătății din Gaza, a provocat peste 26.000 de decese, majoritatea fiind femei și copii. Conflictul a amplificat temerile unei extinderi a confruntărilor la nivel regional, având în vedere incidentele din Iordania, unde trei soldați americani au fost uciși.

Documentul israelian, care a fost distrbuit oficialilor americani și obținut de The Associated Press, identifică 12 persoane și presupusele roluri ale acestora în atac.

Acesta a precizat că din cei 12 lucrători, nouă erau profesori și unul era asistent social. Șapte dintre angajați au fost acuzați că au trecut în Israel pe 7 octombrie. Dintre aceștia, doi au fost acuzați că au răpit sau au ajutat la răpirea unor israelieni, iar alți doi ar fi participat la raiduri în sate agricole comunale, potrivit documentului.

Unul dintre ei a fost acuzat că s-a înarmat cu o rachetă antitanc în noaptea dinaintea atacului, în timp ce documentul susține că un altul a făcut fotografii cu o femeie ostatică.

Unii au fost acuzați de „participare la o activitate teroristă” sau de coordonarea deplasării camioanelor sau a armelor folosite în atac. Zece au fost enumerate ca având legături cu Hamas și unul cu grupul militant Jihadul Islamic.

Numele și fotografiile lucrătorilor acuzați nu au putut fi verificate imediat.

Doi dintre cei 12 au fost uciși, potrivit documentului. Anterior, ONU a declarat că unul dintre ei era încă în curs de identificare.

ONU cere donatorilor să reia finanțarea

ONU spune că întreaga agenție nu ar trebui să fie penalizată de presupusele acțiuni ale celor douăsprezece lucrători, despre care spune că vor fi trași la răspundere dacă vor fi adevărate. Aceasta a cerut donatorilor să reia finanțarea.

Statele Unite, cel mai mare donator al agenției, au redus finanțarea în weekend, urmate de alte câteva țări. Împreună, acestea au furnizat peste 60% din bugetul UNRWA în 2022.

UNRWA oferă servicii de bază pentru familiile palestiniene care au fugit sau au fost alungate din ceea ce este acum Israelul în timpul războiului din 1948 care a înconjurat crearea țării. Refugiații și descendenții lor reprezintă majoritatea populației din Gaza.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW