Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Evoluția conflictului Israel-Hamas în anul 2024. Care va fi viitorul Fâșiei Gaza

By Florea Eva , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 31 decembrie 2023 Etichete:

După ce grupul terorist Hamas a lansat un atac major pe 7 octombrie 2023, Israelul a declarat război, obiectivul mult discutatei invazii a Fâșiei Gaza, fiind distrugerea acestei grupări, desemnată organizație teroristă de Germania, Uniunea Europeană și SUA, printre altele.

În acest sens, ne întrebăm cum ar fi condusă Gaza dacă Israelul își atinge obiectivul dorit, având în vedere că Hamas guvernează în prezent teritoriul? Israelienii nu au dat niciun răspuns oficial la această întrebare. De asemenea, nu este clar dacă va fi posibilă eliminarea completă a Hamas.

Forțele de Apărare Israeliene au desfășurat acum 350.000 de rezerviști și 170.000 de personal activ. Deși cea mai mare parte a acestor forțe va fi alocată frontului nordic care se confruntă cu Libanul și cu grupul militant Hezbollah, vor rămâne o mulțime de soldați pentru operațiunile din Gaza. Între timp, Hamas poate desfășura în cel mai bun caz 15.000 de luptători.

Pentru a zdrobi Hamas, publicul israelian este pregătit să tolereze pierderi mari, pe lângă pierderile semnificative pe care le-a suferit deja, iar Israelul are sprijinul unor actori externi esențiali, nu în ultimul rând al Statelor Unite.

Incapacitatea grupului militant va fi sângeroasă, dar înlăturarea Hamas ar putea oferi o oportunitate trecătoare de a aduce o nouă dispensă în Gaza, care este mai bună decât ceea ce a fost înainte.

Despre acest subiect am discutat cu Ovidiu Raețchi, specialist în zona Orientului Mijlociu și președinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, pentru a ne explica felul în care poate evolua conflictul din Israel în anul 2024.

 

La ce ne putem aștepta anul viitor în cazul conflictului Israel Hamas?

Ovidiu Raețchi: După cum au arătat lucrurile, încă din ziua invaziei Hamas în teritoriul israelian, în octombrie, urmează un război care se va întinde probabil pe o mare parte din anul viitor. Obiectivul de a distruge organizația teroristă Hamas presupune luni de zile de căutări aprofundate în Fâșia Gaza, vorbim de tuneluri, tabere de refugiați, unde este foarte greu de pătruns și unde celulele teroriste sunt dezvoltate de decenii. Cu alte cuvinte, nu mă aștept la o ieșire rapidă din Fâșia Gaza, va fi nevoie de luni de zile și toate declarațiile politice ale Israelului ne îndreaptă către un război de lungă durată. Cumva este normal ca Israel să ducă această decizie pană la capăt și să elimine Hamasul. Hamasul, al-Qaeda, Isis, au dovedit că sunt structuri teroriste care nu au nicio legătură cu politica sau diplomația și astfel de structuri trebuie înlăturate.

De asemenea, trebuie să aflăm dacă acest conflict va fi extins și în nord, deoarece există tot mai multe semnale că Israelul nu mai tolerează acțiunile și atacurile Hezbollah din nord, pentru că practic ar însemna o tolerare similară Hamas, până la momentul atacului din octombrie.  Nu putem exclude o acțiune și în nord și în Liban, pentru ca Israelul să își garanteze siguranța cetățenilor prin forte proprii, dincolo de ceea ce fac Națiunile Unite, care veghează granița israeliano-libaneză.

Netanyahu va avea de luat o decizie în privința Hezbollah. Atâta timp cât a început acest conflict, poate că are sens să se închidă și prin curățarea nordului. Mă aștept ca undeva în luna februarie a anului 2024, Israelul să decidă să rezolve și problema Hezbollah.

Ambele direcții, fie că vorbim de Fâșia Gaza, fie că vorbim de Liban, vor putea să se desfășare, atât timp cât Israelul păstrează un sprijin diplomatic din partea NATO, din partea Washingtonului și din partea capitalelor europene. Este foarte important aici și gradul de determinare pe care îl arată Tel Aviv. S-a spus clar că după atacul din 7 octombrie își va duce până la capăt obiectivele cu orice preț, inclusiv cu prețul unui potențiale izolări diplomatice, însă nu cred că se va ajunge acolo. Această poziție a sa împinge aliații euro-atlantici ai Israelului să înțeleagă și să se pregătească pentru o campanie mai lunga.

În primele zile după 7 octombrie, apelurile, tensiunea și ultimatumurile dinspre lumea musulmană, Iran și alte state, aveau să fie iminente, însă în realitate lumea a înțeles că Israelul dorește să meargă până la capăt și că avem de-a face cu o campanie pe termen lung. Totuși, dacă Washingtonul sau capitalele europene vor presa categoric pentru încetarea acțiunilor, este posibil ca Israelul să fie obligat să închidă într-un termen scurt campania din Gaza. Singurul mod în care presiunea europeană și euro-atlantică poate să crească este dacă apar mari tragedii în urma unor eventuale erori pe care le comit militarii israelieni, care pot genera pierderi de vieți civile. În general, Tzahalul are o lungă experiență în lupta urbana și are proceduri foarte clare de angajare în lupte civile, știe să evite asemenea tragedii, însă luptele desfășurate într-un spațiu atât de strâmt, cum e Gaza, în care orice civil poate fi un combatant Hamas care nu poartă uniformă, astfel de tragedii mai pot apărea.

Dacă nu vom avea astfel de erori, atunci este greu de crezut că presiunea euro-atlanticului asupra Israelului, pentru o încetare rapidă va fi una foarte mare. Vor exista in continuare apeluri de încetare, este normal ca diplomația să își facă treaba, însă în realitate se înțelege faptul că o organizare teroristă nu este un factor cu care poți negocia politic sau diplomatic, ci este un adversar militar care trebuie distrus.

 

Va fi posibilă eliminarea completă a organizației teroriste Hamas?

Ovidiu Raețchi: Este posibilă eliminarea completă a liderilor care au fost implicați în actul din octombrie și a liderilor care au avut legături cu structurile militaro-teroriste ale organizației. Hamasul, în ansamblu, e o organizație cu caracter politic, care a câștigat alegeri locale și generale la începutul anilor 2000 și nu își propune nimeni să elimine fizic membrii acestei ramuri politice care au exercitat doar activități de politică.

 Miza este eliminarea structurilor teroriste și a membrilor care au avut legătură cu atacurile militare sau teroriste împotriva Israelului. Vor rămâne acei militanți care se vor dovedi că nu au avut de-a face cu crime sau acte de tortură la adresa cetăților israelieni sau chiar la adresa palestinienilor și este posibil să poată să continue o anumită carieră de reprezentare politică în Fâșia Gaza. În sensul acesta, Hamasul va dispărea, dar anumiți membri ai Hamas, strict politici, care în momentul de față condamnă actele din octombrie, să supraviețuiască pe termen mai lung în Gaza.

 

Ce impact are situația la nivel internațional?

Ovidiu Raetchi: Conflictele din Orientul Mijlociu, au un impact major la nivel mondial, în momentul în care există un risc foarte mare de extindere, de regionalizare sau globalizare. Un exemplu în acest sens avem în anul 1973, când America sprijinea tabăra israeliana și URSS tabăra arabă, conflictele Israelului cu vecinii săi au fost foarte influente la nivel global, deoarece exista riscul ca URSS și SUA să se confrunte direct.

La începutul prezentului conflict, tocmai pentru că șocul a fost foarte mare, mai ales în prima lună, a existat spaima unei globalizări a conflictului, lucru care a făcut ca situația din Orient să fie foarte relevantă la nivel global.

 În momentul în care a devenit clar că Iranul va interveni, iar pentru că a intervenit acesta, SUA nu se va implica, conflictul a devenit unul local.

Așadar, dacă în anul 2024, reapare pericolul acestei globalizări a conflictului prin intrarea progresiva a unei mari puteri, atunci sigur că va deveni cel mai important lucru care se va întâmpla la nivel internațional în 2024.

Dacă însă, conflictul va rămâne unul regional și Israelul va elimina doar structuri teroriste din Hamas, eventual și Hezbollah, fără ca acesta să fie apărat de Iran, atunci vom vorbi de un conflict strict local, nici măcar regional, care nu va avea mari repercusiuni la nivel internațional.

 

Care va fi viitorul Fâșiei Gaza?

Ovidiu Raetchi: Plecând de la angajamentele internaționale aflate în vigoare, perspectiva diplomatică mi se pare cea mai corectă, pentru că cel mai important lucru când comentăm politica internațională este să ne uităm înspre dreptul internațional. Această perspectivă ne spune că Fâșia Gaza trebuie guvernată în pandant cu Cisiordania, pe aceeași structură de reprezentare a poporului palestinian, organizată pentru eliberarea Palestinei, ceea ce numim pentru Cisiordania ”Fatah” (Mișcarea Națională pentru Eliberarea Palestinei). Președintele Mahmud Abbas are legitimitate istorică, inclusiv asupra Fâșiei Gaza și după curățarea acesteia, de organizația Hamas, teoretic el ar trebui să preia, pentru a ne apropia cât mai mult de logica tratatelor internaționale.

În acest context am putea întâmpina probleme, pe deoparte, există o anumită lipsă de relevanță electorală a Fatahului în Fâșia Gaza, deoarece Mahmud nu are susținere foarte mare în Gaza. Pe de altă parte, există o anumită rezervă de partea Israelului de a accepta aceeași guvernare și în Cisiordania și în Gaza, pentru că Israelul consideră că Fatah s-a comportat incorect și violent la adresa sa și ar putea să reprezinte o amenințare teroristă la fel de mare cum este cea a Hamasului.

Consider că într-o primă fază, această soluție va fi încercată de comunitatea internațională în ciuda unor opoziții, potențial și din partea israelienilor și din partea palestinienilor din Fâșie.

 

Foto: slate.com

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW