Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Iran susține că a livrat drone Federației Ruse „cu câteva luni” înainte de invazie

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Iranul, prin vocea ministrului de Externe, Hossein Amirabdollahian, a recunoscut sâmbătă, 5 noiembrie, că a furnizat drone Federației Ruse, cu mențiunea că livrările ar fi avut loc „cu câteva luni” înainte de invadarea Ucrainei, declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Hossein Amirabdollahian a precizat că este vorba de „un număr mic” de drone trimise Moscovei și susține că acuzațiile referitoare la livrările de rachete (detalii aici) sunt „complet greșite”, într-o declarație publicată de agenția națională de presă a Iranului și citată de Reuters.

Ministrul iranian de Externe a mai spus că diplomații Teheranului și Kievului ar fi stabilit o întâlnire în urmă cu două săptămâni, care nu ar mai fi avut loc din cauza părții ucrainene.

Am stabilit cu ministrul de Externe al Ucrainei să ne pună la dispoziție documentele pe care le au în legătură cu dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina”, a adăugat diplomatul iranian.

Oficialul de la Teheran a menționat că liderii iranieni nu „ar rămâne indiferenți”, dacă s-ar dovedi că Rusia a folosit drone iraniene împotriva Ucrainei.

Declarația ministrului iranian este cel mai detaliat răspuns al liderilor politici de la Teheran în legătură cu dronele kamikaze folosite în ultimele două luni de Federația Rusă, în atacurile aeriene lansate asupra orașelor din Ucraina.

Numai că vine la 16 zile de când miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au sancționat 3 cetățeni iranieni care activează în domeniul militar și o entitate responsabilă de livrarea de drone. Detalii aici.

Teheranul trebuie să realizeze că există consecințe mai mari ce decurg din complicitatea la crimele agresorului rus asupra Ucrainei decât beneficiile aduse prin susținerea Federației Ruse”, a fost reacția lui Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

În ceea ce privește afirmația legată de întâlnirea diplomaților ucraineni și iranieni, Nikolenko a numit-o „insinuare” și arată că Ucraina „va continua să adopte măsuri stricte pentru a preveni folosirea armelor iraniene cu scopul de a omorî cetățeni ucraineni și a distruge infrastructura civilă”.

Foto: Politia Ucrainei – Realizată în urma unui atac cu drone asupra capitalei Kiev;

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW