Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iran: Atacurile unor baze americane din Irak și Siria sunt o consecință a sprijinului SUA pentru Israel

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Iranul a declarat luni că atacurile asupra forțelor americane din Irak și din alte părți ale regiunii au fost rezultatul „politicilor americane greșite”, inclusiv a sprijinului acordat Israelului în războiul său împotriva Hamas, potrivit Agerpres.

Forțele americane au fost atacate în mod repetat în Irak și Siria de când atacatorii Hamas au trecut granița cu Gaza pe 7 octombrie, ucigând 1.400 de persoane și luând 239 de ostatici, potrivit oficialilor israelieni. Ca răspuns, Israelul a declanșat o campanie de bombardamente împotriva Fâșiei Gaza, în urma căreia Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, a declarat luni că au fost ucise 8.306 persoane.

„Atacul asupra bazelor americane din regiune, în special din Irak, este rezultatul politicilor americane greșite din regiune, pe care sperăm că le vor corecta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

Acesta a precizat că atacurile au fost comise de grupuri care se opun „prezenței americane în regiune și se opun în mod serios sprijinului american pentru crimele regimului sionist (Israel)”.

„Culegi ceea ce ai semănat”, a spus el, îndemnând Statele Unite să „înceteze” să mai sprijine Israelul.

Iranul, care susține Hamas financiar și militar, a salutat atacurile din 7 octombrie ca fiind un „succes”, dar a negat orice implicare. Luni, șeful Statului Major al armatei iraniene, Mohammad Bagheri, a declarat că Hamas era „pregătită pentru un atac terestru israelian”.

În cursul zilei de luni, aproximativ 200 de protestatari, printre care și evrei iranieni, s-au adunat la o sinagogă din Teheran, cerând încetarea focului și condamnând „masacrul copiilor, al femeilor și al oamenilor lipsiți de apărare”.

foto: slate.com

Comentarii