Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


ÎPS Teodosie: Domnul Putin nu este atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea / Reacția BOR

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 februarie 2022

Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, nu este „atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”. Acesta a susținut că liderul rus este „cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori.

Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea, citat de News.ro.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni difuzate duminică, 6 februarie.

Reacția BOR

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat, pentru Main News, că arhiepiscopul Tomisului nu se exprimă în numele BOR, ci „în nume strict personal”.

„Așa cum deja se știe, arhiepiscopul Teodosie obișnuiește să se pronunțe „sui generis” inclusiv pe teme extra-bisericesti.
În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane.

BOR comunică public în plan decizional și la nivelul orientării sale instituționale doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, a precizat Vasile Bănescu, la solicitarea Main News.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW