Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


ÎPS Teodosie a fost achitat/ Sentinţa, dispusă de Cristian Deliorga, propus judecător CCR de PSD

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 6 iunie 2019 Etichete: , ,

ÎPS Teodosie a fost achitat, joi, în primă instanţă, de Curtea de Apel Constanţa. Decizia poate fi contestată în 10 zile.

Judecătorul de caz a fost Cristian Deliorga, acesta urmând ca de pe 15 iunie să activeze la CCR. Deliorga a fost propus de PSD.

Procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Arhiepiscopul Tomisului, şi pentru Cojocaru Ioan, Malaxa Bogdan, Nadoleanu Gheorghe şi Berca Stere, mandatari ai Arhiepiscopiei la data faptelor. Pentru un alt fost mandatar, Aurelian Stefan, DNA a cerut pedeapsă cu suspendare.

Acuzaţiile procurorilor

Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor”, sustinea DNA la momentul trimiterii in judecata.

DNA menţionează că în această manieră au fost obţinute pe nedrept fonduri europene în valoare de 1.392.964 lei. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în proces.

După extrădarea lui Radu Mazăre, în presa au apărut informaţii potrivit cărora ÎPS Teodosie ar urma să îl viziteze pe fostul edil în penitenciar, cei doi având o relaţie de prietenie.î

Reacția Arhiepiscopiei: S-a demonstrate că au fost târâți pe nedrept într-un proces

„Toți inculpații în dosarul Nazarcea au fost achitați

Sărbătoarea Înălțării Domnului aduce tuturor bucuria înălțării unei justiții drepte. Pe fond, s-a demonstrat că toți slujitorii Domnului și ceilalți inculpați au fost târâți pe nedrept într-un proces. Pentru aceasta nu condamnăm pe nimeni, ci ne rugăm în continuare lui Dumnezeu, iertând pe cei ce au văzut infracțiuni acolo unde nu e cazul. Arhiepiscopia Tomisului mulțumește Curții de Apel pentru că a săvârșit o judecată dreaptă și nu s-a lăsat influențată de presiunile exterioare actului de justiție. Avem încrederea că Înalta Curte va păstra această sentință de achitare a tuturor celor din dosarul Nazarcea”, transmite Arhiepiscopia într-o postare pe Facebook.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW