Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Ipotecar sau „Noua Casă”. Ce tip de credit e mai avantajos pentru achiziția unei locuințe

By Preda Maria , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 21 mai 2024 Etichete: , , ,

Tot mai mulți tineri și familii care vor să își achiziționeze prima locuință se orientează către programul „Noua Casă” sau către un credit ipotecar, acestea fiind opțiunile principale pentru majoritatea populației. În contextul în care românia se confruntă cu o inflație în creștere și o piață imobiliară afectată și tot mai volatilă, achiziția unei locuințe se dovedește a fi o decizie financiară majoră pentru români. Eduard Babotă, broker de creditare, a explicat într-un interviu pentru MainNews, care dintre opțiunile de mai sus reprezintă alegerea financiară cea mai înțeleaptă și care sunt avantajele sau dezavantajele fiecăreia.

Programul „Noua Casă” este un proiect guvernamental menit să faciliteze accesul populației la achiziția de locuințe. Pentru locuințele cu prețuri de până la 70.000 de euro, beneficiarul trebuie să achite un avans minim de 5%, iar pentru locuințele cu prețuri ce depășesc 70.000 și până la 140.000 de euro, avansul minim este de 15%. Dobânda este stabilită la nivelul IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorului) plus o marjă de până la 2%. Beneficiarii trebuie să constituie un depozit colateral echivalent cu trei rate de dobândă, care va fi blocat până la rambursarea integrală a creditului.

Creditul ipotecar este un împrumut pe termen lung acordat de bănci sau instituții financiare pentru achiziționarea unei locuințe; creditul este garantat, practic, cu ipoteca asupra locuinței cumpărate, ceea ce înseamnă că imobilul rămâne în proprietatea băncii până la rambursarea integrală a creditului. Perioada de creditare poate ajunge până la 35 de ani, iar dobânda poate fi fixă sau variabilă.
Solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate, inclusiv un grad maxim de îndatorare de 40% din veniturile nete.

Eduard Babotă: „Creditul ipotecar este mult mai avantajos”

Eduard Babotă, specialist în creditare, a explicat pentru MainNews într-un interviu, că alegerea cea mai viabilă pentru românii care doresc să achiziționeze o locuință este creditul ipotecar, dată fiind dobânda fixă și costurile reduse din perioada de creditare.

Varianta pe care cei mai mulți români o aleg este cea de credit ipotecar. În ceea ce privește avantajele acestui produs, în primul rând putem scoate în evidență faptul că aceste credite ipotecare vin cu o dobândă fixă pe o perioadă de 3-5 ani, în funcție de bancă.
Costurile pe care clienții trebuie să le plătească pe parcursul creditului se rapotează strict la niște comisioane de analiză de dosar sau evaluare, pe când la creditul de „Noua Casă” există comisioane de gestiune către fonduri de garantare sau un depozit colateral, costuri extra pentru client.
Avantajul constituit de programul „Noua Casă” era reprezentat de avans, dar în momentul de față cu noile reglementări, acesta a fost mărit la 15% pentru imobilele de peste 70.000 de euro. Și ținând cont că programul ”Noua Casă” beneficiaza doar de dobânda variabilă și IRCC-ul acum este pe un trend ascendent, făcând o comparație între cele două, creditul ipotecar este mult mai avantajos”, a precizat Eduard Babotă.

Potrivit acestuia, sfaturile pentru persoanele care se îndreaptă spre achiziționarea unei locuințe sunt:

  • să ia legătura cu un broker de credite sau să întrebe banca despre plafonul maxim la care s-ar încadra pentru creditare, astfel să știe către ce imobile să se orienteze
  • să se asigure că dezvoltatorul sau proprietarul are toate documentele apartamentului/locuinței conforme

Comentarii