Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


IPJ anunță că imaginile cu vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, nu au fost realizate cu body-camul aparținând unității


Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași a transmis joi, 11 mai, că verificările interne au stabilit faptul că imaginile cu vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, nu au fost realizate cu body-camul instituţiei, ci cu telefonul mobil al unuia dintre cei doi poliţişti, notează News.ro. Este vorba despre imaginile video în care procurorul, fiind oprit în trafic de un echipaj al Poliției Rurale pentru o depășire neregulamentară, încearcă să îi intimideze pe oamenii legii prin funcția sa.

Conform sursei citate, unul dintre cei doi agenți de poliție a filmat cu telefonul mobil interacţiunea cu Daniel Horodniceanu ca măsură de protecţie faţă de o eventuală contestare a modului de intervenţie, având în vedere comportamentul procurorului.

Totodată, din verificările realizate până în prezent de polițiști, nu rezultă faptul că imaginile ar fi fost făcute publice de către cei doi agenți de la Poliția Rurală.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a dispus efectuarea de verificări prin intermediul Biroului Control Intern, cu privire la modul de acţiune al poliţiştilor din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Iaşi, în noaptea de 05 – 06 mai. Astfel, în cadrul verificărilor s-a constatat, fără dubiu, faptul că imaginile din timpul intervenţiei nu au fost realizate cu body-cam-ul aparţinând unităţii. De asemenea, poliţistul a afirmat faptul că a filmat interacţiunea cu persoana oprită în trafic folosind telefonul mobil propriu, ca şi măsură de protecţie faţă de o eventuală contestare a modului de intervenţie, având în vedere comportamentul acesteia. Din verificările efectuate până în prezent nu rezultă că imaginile ar fi fost făcute publice de către cei doi poliţişti care au constatat contravenţia”, se menţionează în informarea IPJ Iaşi.

Context

Fostul șef al DIICOT și actual vicepreședinte al CSM, Daniel Horodniceanu, apare într-o filmare publicată de jurnalist.ro duminică, 7 mai, unde, oprit fiind de un echipaj de poliție pentru o depășire neregulamentară, încearcă să îi intimideze pe oamenii legii prin funcția sa.

„Dom’ne, v-am spus cine sunt, da? Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crimă organizată. Nu mă cunoașteți? (…) De ce nu mă cunoașteți oare?”, le-a reproșat Horodniceanu agenților.

Mai mult, Horodniceanu le explică polițiștilor cum a intervenit, în 2016, la ministrul de Interne de atunci, Gabriel Oprea, pentru a le fi mărite salariile.

Din cauza mea dumneavoastră aveți undeva un 15% la salariu, adică în favoarea dumneavoastră, da? Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016”, a zis Horodniceanu.

Vicepreședintele CSM a reacționat în aceeași zi. Horodniceanu susține că imaginile sunt scoase din context, cât și că ar exista părți tăiate. Mai mult, fostul șef DIICOT spune că întreaga scenă a fost „pusă la punct” de cei doi agenți de poliție, care l-ar fi cunoscut pe magistrat.

Horodniceanu a mai transmis că regretă reacția pe care a avut-o, pe care o pune însă pe seama faptului că a fost provocat de cei doi oameni ai legii, menționând că nu e prima dată când este oprit în trafic fără a încălca vreo normă rutieră, dar și pe seama unor probleme personale.

Inspecția Judiciară a demarat o anchetă disciplinară cu privire la comportamentul lui Horodniceanu

CITEȘTE ȘI: Ministrul Lucian Bode, despre comportamentul procurorului Horodniceanu: Toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii

Foto: Inquam Photos / Karina Knapek

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW