Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ionuț Ardeleanu, candidat pentru șefia Secției de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție: Există o reticența a procurorilor de a-și desfășura activitatea în cadrul DNA

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 5 decembrie 2023

UPDATE Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil numirea procurorului Ionuț Ardelean pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Știrea inițială

Procurorul Ionuț Ardeleanu, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a susținut marți, 5 decembrie, interviul la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

În cadrul interviului, Ionuț Ardeleanu și-a prezentat viziunea și proiectul de management pentru această poziție.

Ardeleanu a atras atenția asupra unei scăderi a numărului de cazuri soluționate, în ciuda unui volum ridicat al procurorilor activi. El a recunoscut existența unor amenințări, inclusiv reticența procurorilor de a desfășura activități în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Amenințări (…) reticența procurorilor de a-și desfășura activitatea în cadrul DNA (…) Fluctuațiile de personal au avut un impact negativ asupra resurselor secției”, a enumerat candidatul.

Ardeleanu a mărturisit și că faptul că venea dintr-o altă structură „a fost unul dintre motivele de reflexie și reticență când mi s-a propus delegarea pe această funcție, pentru că veneam din cadrul altei structuri, însă primirea a fost una cât se poate de călduroasă”.

Principalele obiectivele asumate de procurorul Ardeleanu sunt „creșterea activității de urmărire penală, eficientizarea activității de urmărire penală și asigurarea motivării procurorilor și a întregului colectiv”. Între obiectivele sale se mai numără și abordarea fluctuațiilor de personal care au avut un impact negativ asupra resurselor secției.

Corupția din România: Realitate sau excepție?

În ceea ce privește corupția în România, procurorul a recunoscut existența acestui fenomen în diferite domenii de activitate, însă a evitat să caracterizeze situația drept o problemă generalizată.

„Apreciez că există corupție în România. Dacă avem o problemă sau nu, e greu să dăm un răspuns fără a avea la bază niște studii, sau fără să vedem gradul în procente în general sau in anumite zone de activitate (…) Există corupție în diferite domenii de activitate, însă n-aș putea spune că există o problemă. Care e linia de defalcație dintre existență și problemă?”, a întrebat retoric Ionuț Ardeleanu.

Ardeleanu a evidențiat totuși existența dosarelor care demonstrează că nu este nici o regulă, nici o excepție.

„N-aș spune că este regulă. Asta ar înseamnă că în orice instituție ar fi oameni corupți, dar nici că e o excepție, asta o demonstrează dosarele existente”, a răspuns candidatul la întrebarea comisiei.

Cine este Ionuț Ardeleanu

În cadrul interviului, procurorul Ardeleanu a subliniat necesitatea unui anumit profil profesional pentru a ocupa această funcție, pe care îl întâlnește, considerând funcția și ca o formă de continuitate profesională.

Ardeleanu nu are un CV public disponibil online, însă a menționat, în cadrul interviului, că și-a început cariera profesională ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă judecătoria Galați. A fost și procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 și a ajuns procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

În prezent, Ardeleanu conduce ca delegat Secția de combatere infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA.

Sursa foto: captură video

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW