Sunday, October 25, 2020
Jurnalism corect


Ion Iliescu, interviu pentru o publicație din Rusia: Legătura mea cu PSD s-a răcit în ultimii ani / Relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi considerate normale

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 10 decembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a oferit un interviu agenției de presă TASS din Rusia în care a vorbit despre decembrie 1989, despre relațiile dintre București și Moscova și despre situația din PSD. Interviul a fost realizat după o lungă perioadă în care Ion Iliescu nu a mai ieșit în public, acest lucru fiind menționat de jurnalistul care a realizat interviul.

Realizatorul interviului Nikolai Morozov, corespondentul TASS la Bucureşti în zilele Revoluţiei, a specificat în material că Ion Iliescu „a făcut o excepție pentru corespondetul TASS”. Fostul președinte nu a mai apărut în spațiul public de doi ani și jumătate.

Potrivit publicației Adevărul, fostul președinte al României vorbește despre decembrie 1989, situaţia din PSD şi relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova în interviul acordat agenției de presă TASS.

Ion Iliescu a fost întrebat dacă România post-Ceaușescu corespunde cu cea de azi, iar în răspunsul lui a ținut să sublinieze că tot ce a făcut „începând cu 22 decembrie 1989”, a fost pentru „noua României”.

Referitor la politica din România, Iliescu susține că se află „într-un moment prost”, fiind lipsită atât de „perspectivă”, cât și de „imaginație”.

Iliescu, despre relațiile dintre București și Moscova

Ion Iliescu susține că relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu și consideră că țara noastră poate rezolva problemele în țările vecine.

„Relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viaţa în umbra imperiului nu este convenabilă pentru ţări precum România şi nu toate amintirile istorice sunt plăcute. Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia, pe lângă comerţ şi schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în ţările vecine, inclusiv în Moldova şi Ucraina, unde, bineînţeles, are interese“, spune primul preşedinte al României.

PSD aflat „într-un moment prost”

Ion Iliescu a vorbit și despre situația PSD, menționând că partidul funcționează ca un instrument de putere și că nu se mai ține cont de ideologie.

„Nu este un secret faptul că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul este legat de valori şi de principii. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să «reformeze» şi să devină un «partid de stânga european», PSD s-a dus spre centru, în timp ce alte partide mari şi mici s-au mutat spre dreapta şi chiar spre extrem dreaptă. După aderarea României la UE, mulţi foşti alegători ai PSD au plecat în Occident şi votează acum pentru partidele de dreapta. Cel mai rău lucru este însă că PSD nu mai funcţionează ideologic, ci doar ca instrument de putere. România, la fel ca ţările din Europa de Est în general, nu îşi poate permite să abandoneze politica de stânga“, afirmă el.

Despre decembrie 1989

Fostul președinte  afirmă că Revoluţia Română „a fost o manifestare a demnităţii naţionale“.

„Adevărul despre revoluţie include şi incapacitatea societăţii româneşti de a crea o alternativă politică şi civilă, cum s-a întâmplat în Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, care ar fi asigurat o tranziţie paşnică la democraţie“, spune Iliescu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW