Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Iohannis: România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei. E o temă foarte complicată

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis, care participă la o sesiune specială a Consiliului European, a declarat luni, 30 mai, în prima zi a reuniunii, că subiectul principal pe agenda discuțiilor este războiul din Ucraina. Totodată, se va discuta și despre al șaselea pachet de sancțiuni impuse Federației Ruse, în contextul conflictului militar.

„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina. Este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar și de un sprijin bugetar; este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată și cu o altă temă, securitatea alimentară, la care voi reveni imediat.

Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol”, a declarat șeful statului.

El a menționat însă că subiectul sancțiunilor este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime.

„Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a explicat președintele Iohannis.

Despre securitatea alimentară, în contextul în care Ucraina nu mai poate exporta cereale din cauza războiului, șeful statului a subliniat că România poate ajuta țara vecină și „să ofere un sprijin semnificativ”.

„Avem în continuare o temă pe care am menționat-o deja – securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare; una dintre sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, așa cum ar trebui să se desfășoare, și de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia.

Temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta și vom căuta soluții. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportată din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult, și la aceste chestiuni vom lucra împreună și le vom discuta”, a adăugat acesta.

Marți, pe agenda discuțiilor sunt prețurile la energie și securitatea energetică. Iohannis a evidențiat că trebuie găsite soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse.

„Avem și alte teme, unele de asemenea foarte sensibile pentru populație – energie, prețurile la energie. Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menține prețurile la energie la un nivel competitiv și, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti.

Avem o temă care va fi discutată mâine. Este vorba despre securitate și apărare. Noi dorim să îmbunătățim performanța industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. Sigur, România are interesul de a fi parte din acest demers și noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate și apărare trebuie făcut în complementaritate și în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat.

Astea ar fi primele chestiuni pe care am vrut să le prezint acum, practic în deschiderea sesiunii speciale. La final, ca de obicei, veți primi toate informațiile despre ce s-a hotărât în definitiv după două zile de discuții”, a mai explicat liderul de stat.

Foto: Administrația Prezidențială 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW