Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Iohannis: România este și va rămâne un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 31 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți, 31 mai, cu ocazia Zilei Rezervistului Militar, că România este și va rămâne un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre. 

În mesajul transmis astăzi, șeful statului și-a exprimat „respectul și prețuirea faţă de femeile şi bărbaţii care au slujit patria sub drapelul tricolor pe parcursul carierei militare, dar și față de cei care, în calitate de rezerviști voluntari, se pregătesc ca, la nevoie, să participe la apărarea țării noastre, în cadrul structurilor aparținând Armatei României”.

Iohannis a amintit că la summit-ul NATO din martie au fost adoptate decizii pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Totodată, președintele a dat asigurări că țara noastră va rămâne un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

„Este un bun prilej de a evidenția competenţa, spiritul de sacrificiu şi profesionalismul tuturor acestor militari, care au contribuit la creşterea prestigiului Armatei, precum şi al României în rândul aliaţilor şi al partenerilor țării noastre.

Deteriorarea mediului de securitate, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a făcut necesară adoptarea de măsuri suplimentare pentru creșterea capacității de apărare a țării noastre.

În acest sens, la Summitul NATO din luna martie, inclusiv prin implicarea și susținerea României, s-au adoptat decizii ferme pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței Nord Atlantice. Acest fapt implică și constituirea unui grup de lucru al NATO în țara noastră, care, împreună cu alte trei asemenea structuri militare noi, constituie un demers care demonstrează coeziunea, solidaritatea și unitatea aliate.

România este și va rămâne un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre și în cadrul euroatlantic”, a mai transmis președintele, potrivit Administrației Prezidențiale.

Din acest motiv, argumentează șeful statului, consolidarea capacității de apărare a țării noastre este o prioritate strategică. În acest sens, Iohannis a evocat decizia de a crește cheltuielile pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, începând de anul viitor.

„Protecția și apărarea cetățenilor noștri include, totodată, și un alt fel de contribuție directă, cum este cea a militarilor rezerviști. Ei sunt puternic implicați în viața socială a diferitelor comunități locale, angajându-se cu spirit civic și competență în soluționarea diferitelor probleme de interes public cu care se confruntă acestea.

Asociaţiile militarilor în rezervă şi în retragere sunt astăzi prezențe active în promovarea valorilor naţionale şi remarc consecvenţa cu care acestea participă la educarea civică a tinerei generaţii în spiritul devotamentului și iubirii de țară.

De aceea, dragi rezervişti militari, vă încurajez să rămâneți exemple de comportament responsabil și dedicat apărării semenilor!”, conchide mesajul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW