Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Iohannis: România e dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 17 martie 2022

Războiul din Ucraina, cu implicațiile sale „profunde”, a fost subiectul principal discutat joi, 17 martie, de președintele Klaus Iohannis și Pedro Sánchez, președintele Guvernului Regatului Spaniei. Premierul spaniol se află, joi, într-o vizită în România. Acesta s-a văzut, în cursul dimineții, și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Subiectul principal al întâlnirii noastre de astăzi a vizat, desigur, războiul din Ucraina și implicațiile sale profunde, nu numai în planul securității euroatlantice, dar și în cel al gestionării situației umanitare și al evoluțiilor în domeniul energiei.

Am discutat toate aceste aspecte, inclusiv în pregătirea reuniunilor Consiliului European și Summitului NATO de săptămâna viitoare de la Bruxelles. Impactul crizei din Ucraina din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă și am avut o discuție amplă cu domnul Președinte Sánchez pe acest subiect”, a declarat șeful statului după întrevederea cu premierul Spaniei.

România, dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze

Președintele Iohannis a mai explicat că obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene are o importanță strategică sporită. În acest context, liderul de stat a punctat că România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze.

„De altfel, am formulat la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Federația Rusă. Din discuțiile pe care le-am avut astăzi, a reieșit clar că România și Spania au opinii convergente cu privire la importanța pe care o acordăm dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creșterii producției și a capacităților de stocare.

România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple.

Măsurile necesare pentru diminuarea cât mai mult posibil a impactului evoluției prețurilor la energie asupra consumatorilor europeni, așa cum am spus deja, ne preocupă și vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare, unde vom avea abordări foarte apropiate”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a subliniat, însă, că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei.

„Este ceea ce am susținut și astăzi, pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit. Aceasta înseamnă să ne asumăm acțiuni concrete și consistente în această direcție”, a mai explicat președintele.

Criza refugiaților

Cei doi oficiali au discutat și despre criza refugiaților din Ucraina, hub-ul operațional de la Suceava, dar și despre ajutorul care trebuie oferit Republicii Moldova, în acest context.

„Războiul din Ucraina înseamnă însă, în primul rând, o profundă criză umanitară. Sunt devastatoare dramele a milioane de ucraineni care sunt nevoiți să-și părăsească țara aflată sub bombardamente. Din primul moment, România a acordat sprijinul deplin tuturor refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră.

Am discutat cu Președintele Guvernului spaniol despre măsurile adoptate de România în acest sens, în special operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care colectează și transferă în Ucraina și, dacă este cazul, în Republica Moldova, ajutorul umanitar internațional. Acest hub umanitar reprezintă expresia concretă a solidarității europene, esențială în aceste momente.

Am atras atenția că Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al Uniunii și al statelor membre, pentru a gestiona fluxul crescut de refugiați”, conform șefului statului.

Cooperarea în cadrul NATO

În cadrul discuțiilor, a fost abordată și „cooperarea foarte bună în cadrul NATO” dintre România și Spania.

Președintele Iohannis i-a transmis premierul Sanchez susținerea României pentru un Summit aliat de succes în luna iunie, la Madrid.

„Noul Concept Strategic aliat, care va fi adoptat la Madrid, va trebui să reflecte adecvat noua realitate de securitate. Am evaluat, așadar, împreună situația de securitate din proximitatea directă a Flancului Estic și, sigur, în special, la Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Această nouă situație necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, unde se află România – inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în țara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens.

Am mulțumit Spaniei pentru asigurarea anul trecut, în 2021, a misiunii de poliție aeriană în România și pentru contribuția la structurile de comandament NATO de la noi. Încurajez creșterea acestor contribuții în România și la Marea Neagră, pentru că actualul context extrem de complicat o impune.

România va continua să acționeze, la rândul său, ca stat responsabil, contribuitor la securitatea regională și euroatlantică alături de Spania și de ceilalți aliați”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/iohannis-romania-e-dispusa-sa-puna-la-dispozitie-propria-infrastructura-energetica-pentru-diversificarea-aprovizionarii-cu-gaze/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW