Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Iohannis: Revizuirea Legilor Justiţiei trebuie finalizată, iar anomaliile precum cele generate de SIIJ înlăturate

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 7 decembrie, că pandemia de COVID-19 a avut și efecte pozitive, dând ca exemplu digitalizarea. Totodată, el a afirmat că procesul de revizuire a Legilor Justiției trebuie finalizat, iar „anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) înlăturare”. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul 2021.

„Provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente și astăzi. Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educație sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-și continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate.

Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenței noastre și a celor din jur. (…) În același timp, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut și câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câștigat pentru justițiabili, pentru profesiile din domeniul juridic și mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiție”, a declarat, între altele, președintele Iohannis.

Șeful statului a punctat că așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime.

„Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate.

Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție. Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar”, a mai adăugat liderul statului.

Totodată, el a explicat că își dorește ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, „pentru ca accentul să fie pus pe substanța propunerilor, și nu pe câștigul de imagine”.

Klaus Iohannis a subliniat că „o justiție independentă reprezintă o adevărată forță de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor și creează cetățenilor sentimentul de apartenență la o comunitate de valori și certitudinea că drepturile și libertățile le sunt garantate și respectate, în litera și spiritul legii”.

Urmăriți intervenția președintelui mai jos:

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW