Wednesday, February 26, 2020
Jurnalism corect


Iohannis, replică pentru Lia Savonea și explicații privind respingerea Danei Gîrbovan: Secţia pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 29 august 2019 Etichete: , , ,

Klaus Iohannis explică de ce a respins-o pe Dana Gîrbovan în funcția de ministru al Justiției și susține că este îngrijorătoare opinia unora dintre magistrații din CSM întrucât „induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru”. Preşedintele României arată că nu a respins un judecător, ci un cetăţean. Mai mult, şeful statului acuză Secţia pentru Judecători că face politică.

Iohannis: Opinia Secției pentru Judecători, îngrijorătoare

„Președintele României nu a justificat respingerea propunerii în funcția de ministru al justiției a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură.

Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional.

Întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, opinia Secției pentru judecători a CSM este îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăși, independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Administraţia Prezidenţială: Secţia pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică

Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut Președintele României să numească în funcția de ministru un judecător, așa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public. Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că Președintele României a respectat legile și Constituția țării.

Citeste si:  Magistrații îi cer lui Iohannis să respecte avizele CSM referitoare la propunerile ministrului Justiției pentru șefia marilor parchete: Nu aruncați sistemul judiciar într-o criză de natură a afecta grav justiția

Ar fi fost indicat ca, înainte de a transmite comunicatul de presă, semnatarii să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței. Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate.

Prin opiniile exprimate, Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Judecătorii din CSM îl acuză pe Iohannis de încălcarea independenţei justiţiei/ Trei magistrați se delimitează

Secția pentru Judecători a CSM îl critică pe Klaus Iohannis pentru modul în care a motivat respingerea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției, menționând că afirmațiile președintelui încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției. Mai mult, judecătorii CSM consideră că programul prezentat de Gîrbovan ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție. Trei dintre magistrații din Secție nu își asuma comunicatul transmis de Consiliu. Este vorba despre Bogdan Mateescu, Andreea Chiș și Mihai Bălan.

Citeste si:  Secţia condusă de Lia Savonea îl acuză pe Klaus Iohannis de presiuni: Nu acceptăm ordine de la un preşedinte aflat în campanie/ Trei magistrați se delimitează

„Este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, spun judecătorii.

De altfel, potrivit CSM, hotărârea Secției pentru Judecători prin care s-a luat act de demisia Danei Gîrbovan nu a fost transmis Administrației Prezidențiale. După ce a fost respinsă de Klaus Iohannis, Gîrbovan a anunțat că își retrage demisia. se din magistratură susţin că prin netrimiterea documentului s-a asigurat menţinerea Danei Gîrbovan în magistratură în cazul respingerii de către preşedinte.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW