Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis participă miercuri la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: , ,

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri, 22 februarie, la Varşovia, alături de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), avându-i ca invitaţi pe preşedintele SUA, Joseph Biden, şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022 şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

În cadrul Summitului vor fi abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina.

Potrivit Administrației Prezidențiale, o atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW