Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Iohannis: Odată cu alăturarea Suediei și Finlandei, NATO va fi mai puternică ca niciodată

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 16 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis a salutat luni, 16 mai, decizia Suediei de a adera la NATO, anunțată astăzi de premierul suedez Magdalena Andersson. 

Potrivit președintelui, NATO „va fi mai puternică ca niciodată”, odată ce Finlanda și Suedia vor deveni membre ale alianței.

„România salută decizia Suediei de a aplica pentru calitatea de membru NATO, anunțată de premierul suedez Magdalena Andersson. Odată cu alăturarea Suediei și Finlandei familiei NATO, Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată”, a scris șeful statului pecontul său de Twitter.

Context

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat luni, 16 mai, că Suedia se va alătura Finlandei pentru a cere aderarea la NATO, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, o decizie istorică, ce vine după mai mult de 200 de ani de nealiniere militară în țara nordică.

„Vom informa NATO că dorim să devenim membru al alianței”, a declarat premierul Magdalena Andersson, citată de Washington Post.

Anunțul a fost făcut după o dezbatere în Riksdagen (parlamentul Suediei), desfășurată luni dimineață, care a arătat că există un sprijin uriaș pentru aderarea la NATO. Din cele opt partide suedeze, doar două partide mai mici de stânga s-au opus aderării la alianță.

Duminică, social-democrații suedezi au schimbat poziția partidului conform căreia Suedia trebuie să rămână nealiniată, deschizând calea unei majorități clare pentru aderarea la NATO în parlament.

Decizia Suediei vine după ce Finlanda, țara vecină, a anunțat duminică că va încerca și ea să se alăture alianței formate din 30 de țări.

Foto:Administrația Prezidențială

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW