Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis intervine în disputa privind pensiile speciale: Sistemul trebuie să fie sustenabil

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 martie 2023 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 23 martie, un semnal în favoarea reformării sistemului de pensii speciale, condiție obligatorie pentru deblocarea tranșei a treia de fonduri europene, în valoare de 3 miliarde euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Reforma sistemului de pensii speciale astfel încât acestea să devină sustenabile, asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, dă mari bătăi de cap coaliției de guvernare. Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de modificare a modului de calcul a acestor venituri, însă schimbările preconizate de acesta sunt mai degrabă minore. Inițiativa nu i-a convins nici pe responsabilii Comisiei Europene, care le-a transmis foarte clar liderilor de la București că, fără o reducere o substanțială a cheltuielilor, nu vor da undă verde tranșei a treia de fonduri din PNRR, în valoare de 3 miliarde euro.

Aceștia din urmă nici nu vor să audă reducerea beneficiilor pentru „speciali”, în condițiile în care anul viitor vor fi organizate patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Miercuri, 22 martie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat ideea că executivul ar putea renunța la cele 3 miliarde euro, dacă responsabilii europeni vor insista cu ideea reducerii semnificative a acestor venituri. Premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, la rândul său beneficiar de pensie specială, insistă că pensiile militarilor nu sunt speciale, ideea respinsă categoric de Comisia Europeană.

Iohannis: Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, a transmis joi, 23 martie, un semnal în favoarea reformării sistemului de pensii speciale, astfel încât acesta să devină sustenabil, ceea de fapt solicită și Comisia Europeană.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Pensionarii trebuie să își primească drepturile pentru o viața muncită, dar trebuie să avem grija ca și pentru 10, 20, 30 ani, pensionarii să își primească pensia. Scopul Reforma nu se realizează pentru a lua banii de la unii sau a da la alții, fondul discuției este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, o pensie din care pot trai, una care se calculează echitabil”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii