Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Iohannis, după discuțiile cu omologul ungar: În România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: ,

Cooperarea României cu Ungaria, un stat vecin important, trebuie să se desfășoare în cele mai bune condiții și să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare și aprofundare, în interesul cetățenilor celor două țări, indiferent de originea etnică, a declarat președintele Klaus Iohannis miercuri, 7 septembrie, după discuțiile avute cu președinta Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Cotroceni. El a subliniat că este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional.

„Pentru a atinge acest rezultat, este necesar ca ambele părți să confere o reală valoare unui instrument fundamental pentru relațiile noastre bilaterale – Parteneriatul Strategic dintre România și Ungaria, care se află în 2022, în acest an, într-un moment aniversar – 20 de ani de la lansarea acestuia. România este pregătită să facă acest lucru și contez pe doamna președinte Novák în același sens, astfel încât să transformăm în realitate proiectele de interes pentru statele și cetățenii noștri.

Am discutat pe larg cu doamna președinte despre toate temele importante în plan bilateral, inclusiv despre o serie de parametri care să ghideze cooperarea noastră viitoare, care trebuie să fie una pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și a valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale.

Am reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot duce la soluții durabile.

Totodată, este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a evocat, totodată, convingerea „profundă că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul a cărui origine etnică o împărtășesc”.

Vizitele în România ale oficialilor ungari, abordate

Potrivit liderului de la Cotroceni, s-a discutat și despre vizitele în România ale oficialilor ungari.

„Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază.

Am discutat, de asemenea, cu doamna Președinte și despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării economice și sectoriale. Este îmbucurător că în 2021 și în prima parte a acestui an am înregistrat deja o creștere semnificativă a schimburilor comerciale bilaterale”, a afirmat președintele.

Despre securitatea aprovizionării cu energie, Iohannis a menționat că, pe lângă discutarea perspectivelor proiectelor de cooperare în plan bilateral, în interesul ambelor state, a susținut poziția României privind importanța unui răspuns unitar, coordonat și urgent la nivelul Uniunii Europene în această privință.

„Am arătat că, în actualul context, se impune eliminarea, cât mai curând posibil, a dependenței energetice a Uniunii Europene și a statelor membre de Rusia. Este necesară continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură în interiorul Uniunii, prin consolidarea interconectărilor și a capacităților de stocare, în paralel cu diversificarea importurilor energetice și consolidarea producției energetice europene.

Pe de altă parte, în context european, îmi exprim speranța că vor fi găsite cele mai bune și adecvate soluții în dialogul în curs dintre instituțiile europene și Ungaria”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cei doi oficiali au mai discutat despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și despre sprijinul pentru politica de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest.

Iohannis: În România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate

Ulterior, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor, șeful statului a menționat că, în România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate.

„Ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să îl prezentăm cu mândrie, minoritățile naționale sunt reprezentate în Parlamentul României, chiar dacă numeric, prin vot, nu obțin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat, asta se numește o discriminare pozitivă. … Există politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice, este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru… să nu creadă cineva că ei caută binele unor minorități.

Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eleiminăm foarte mult din această tensiune. Majoritatea temelor, trebuie să recunoaștem, sunt artificiale … umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe existente pentru a se autopromova. Despre abordarea mea față de anumite lucru m-am exprimat public de forte mult ori și nu cred ca este cazul să repet, dar subliniez că multe dintre aceste tensiuni sunt artificiale și prin implicarea ambelor părți ele pot fi considerabil diminuate”, a afirmat Iohannis.

CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe președinta Ungariei

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW