Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Iohannis, despre negocierile pentru formarea noului guvern: Dacă se formează o coaliţie şi îl propune pe Orban premier, îl accept

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2020

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că este dispus să îl accepte pe Ludovic Orban premier al României, în cazul în care se va forma o coaliţie de centru dreapta care îl va susţine. Precizările, în contextul în care negocierile USR-PLUS şi PNL sunt blocate, iar în PNL există tensiuni din cauza numelui care va fi propus pentru postul de premier. Întrebat dacă Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier până la finalul crizei sanitare, Klaus Iohannis a refuzat să răspundă.

Preşedintele României a declarat că speră ca noul guvern să fie învestit până la Crăciun.

„Partidele se lupta pentru guvernare, aşa funcţionează politica de când este. Pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. Doar la început pare simplu, a declarat Klaus Iohannis, dând exemplu negocieri care au durat chiar şi doi ani, în alte state din UE.

Trebuie să avem puţină răbdare. E posibil să se înţeleagă în coaliţia de centru dreapta, să vină cu o propunere, astea aştept eu , ca preşedinte, să se formeze o majoritate şi să propună nume.

Dacă se înţeleg şi vin cu o propunere, voi accepta, fie că este Orban, fie că este Cîţu. Nu ştiu ce negociază ei acolo. Sper să meargă repede, să avem puţină răbdare, să urmărim fără să se intervină prin articole în presă sau alte intervenţii. Dacă se formează coaliţie cu majoritate în Parlament şi îl propune pe Orban, îl accept. (..) Nu voi lăsa ţara fără guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

„Motivul principal pentru care cred că nu s-au înţeles până acum, sunt în negociere, deci e foarte devreme să vorbim despre vreun un eşec. Din păcate e devreme să vorbim şi despre o reuşită. Principalul motiv este că au încercat, cel puţin unii să negocieze via media. Ceea ce nu se face pur şi simplu. O negociere se face între echipele desemnate din partide şi nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Prin astfel de comunicări nu se face decât să scadă încrederea publicului în partide, în politicieni. Un lucru care este profund contraproductiv. Până la urmă, ne place, nu ne place, aşa este în toate democraţiile, politicienii conduc ţara. Atunci ce câştigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Nu câştigăm decât să ridicăm la margine partide cu abordări extremiste, partide antisistem şi nu se rezolvă absolut deloc problemele”, a mai spus preşedintele.

USR-PLUS și UDMR l-ar susține pe Ludovic Orban în funcția de premier, postul de președinte al Camerei Deputaților urmând să îi revină lui Dan Barna. Acesta ar fi rezultatul întâlnirii de marți dintre Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna și Dragoș Tudorache. Propunerile au stârnit tensiuni în PNL, Florin Cîțu, propunerea liberalilor de premier, refuzând să se retragă din cursă. Liberalii i-ar fi cerut lui Orban acordul scris al viitorilor parteneri de guvernare.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW