Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, despre „căminele groazei”: Este o rușine națională. Vinovați sunt toți cei care au știut

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 11 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Preşedintele Iohannis susține că situația de la „azilele groazei” poate fi numită o „ruşine naţională”. Șeful statului consideră că toți cei care au cunoscut abuzurile asupra vârstnicilor sau nu și-au îndeplinit atribuțiile trebuie să răspundă juridic, politic. 

„Aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie. Trebuie văzut şi acţionat şi cineva tras la răspundere. Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre exerciţiul în funcţie sau o vinovăţie morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea Summit-ului NATO de la Vilnius.

Iohannis, despre posibila demisie a ministrului Muncii:  „Cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”

Întrebat dacă ar fi necesară demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, deoarece toate instituțiile din subordinea sa, cu rol de prevenire a abuzurilor asupra persoanelor aflate în centrele de îngrijire, nu au luta măsuri concrete în cazul celor trei cămine din Ilfov, Iohannis spune că este imposibil ca autoritățile să nu cunoască aceste disfuncționalități din sistem. „Este greu de crezut că aceste azile puteau funcționau fără ca instituțiile de control să știe. Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”, s-a exprimat președintele Iohannis.

Reamintim, la nivel național se desfășoară controale la căminele pentru bătrâni și copii de stat și private, după ancheta penală de la centrele din Ilfov, unde bătrânii erau maltratați și chiar jefuiți. În urma acestor dezvăluiri, șefii mai multor instituții din cadrul Ministerului Muncii au fost demiși, însă, ministrul Muncii, Marius Budăi, consideră că „demisia sa nu contează”. Mai multe detalii puteți citi aici.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW