Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Iohannis: Clasa politică a dovedit maturitate democratică. A fost constituită o coaliție solidă în Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 12 ianuarie, că, la finalul anului trecut, a fost constituită o coaliție solidă în Parlamentul României, clasa politică dând dovadă de „maturitate democratică”. 

Conform șefului statului, acum Guvernul trebuie să asigure stabilitatea țării și să îndeplinească așteptările cetățenilor, în contextul crizelor sanitară și energetică.

„La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. Printr-un proces care nu a fost deloc ușor, dar care este firesc în orice democrație, a fost constituită o coaliție solidă în Parlamentul României.

Ca rezultat, a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea țării și să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească așteptările cetățenilor, care doresc soluții concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Național de Redresare și Reziliență, care reprezintă un obiectiv de prioritate „zero”, precum și pentru asigurarea bunăstării și securității țării noastre și cetățenilor săi, în sens larg.

În acest context, ceea ce urmăresc, ca Președinte al României, este și asigurarea unei politici externe și de securitate care să continue să fie predictibilă, coerentă, de consens național, axată pe îndeplinirea responsabilă a angajamentelor asumate de țara noastră la nivel internațional”, a afirmat președintele.

Discursul a fost susținut de șeful statului cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București (foto articol).

România va continua să se dezvolte ca stat membru al Uniunii Europe și al NATO activ, de încredere, implicat și respectat, a mai punctat Iohannis.

„Astfel, abordarea României este axată pe continuitate, în baza celor trei piloni esențiali ai politicii sale externe: consolidarea rolului și influenței țării noastre în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Acești piloni sunt susținuți de promovarea valorilor democratice, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, precum și de acțiune concretă pentru asigurarea stabilității și securității în regiune și la nivel global, în baza dreptului internațional și a multilateralismului eficient.

În actualul context internațional complicat, trebuie să oferim răspunsuri viabile și sofisticate provocărilor și transformărilor curente”, a mai apreciat Klaus Iohannis.

El a mai afirmat, între altele, că trebuie să avem capacitatea de a fructifica oportunitățile apărute și de a ne adapta la realități, astfel încât șara noastrăsă fie mai rezilientă în plan intern și în plan extern.

„În acest sens, trebuie să eficientizăm cooperarea cu partenerii cu care împărtășim valori, viziuni și obiective similare la nivel internațional și să diminuăm sau chiar să eliminăm dependența de actorii care au abordări contrare și vor să ne afecteze capacitatea de a ne atinge obiectivele.

Ne aflăm într-o zonă complexă, de instabilitate accentuată, iar obiectivul nostru este să acționăm pe plan extern, prin pregătirea de răspunsuri și inițiative de politică externă adecvate, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru stabilitatea și securitatea în regiune și dincolo de aceasta. Contez, în acest scop, pe sprijinul și cooperarea dumneavoastră”, le-a mai spus Iohannis ambasadorilor, între altele.

Puteți citi integral discursul președintelui aici.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW