Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, Ciolacu, Ciucă și Bode merg să taie panglica la Podul de la Brăila

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 iulie 2023 Etichete: , , ,

Aglomerație de politicieni la inaugurarea Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila. Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, vor participa joi, 6 iulie, la ceremonia care va avea loc de la ora 11:00. Circulația va fi deschisă la ora 13:00.

 

Lucrările la Podul de la Brăila proiect ce cuprinde și construirea a 21 km de drumuri de legătură, au debutat oficial în decembrie 2018 și ar fi trebuit să fie finalizate, conform contractului, în termen de 3 ani, teoretic în decembrie 2021.

Inițial, constructorii au lucrat doar la construirea podului pentru că statul nu a reușit să elibereze la timp traseul pentru drumurile de legătură. Abia în martie 2021 Ministerul Transporturilor a elaborat prima autorizație de construire pentru 6 km, în vreme ce pentru restul de 15 km documentul a fost emis la finalul lunii mai 2021.

Podul va fi inaugurat, în cele din urmă, pe 6 iulie, cu aproximativ 2 ani întârziere față de termenul inițial. Cu toate acestea, timp de câteva luni, circulația rutieră va fi suspendată pe anumite intervale orare pentru demontarea schelelor. Șoferii vor putea folosi deocamdată doar drumul de legătură Măcin, în condițiile în care celălalt drum, spre Jilia, ar putea să fie gata abia la finele acestui an.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila

Podul suspendat are lungimea de 1.974 metri, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489 si 364 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 metri de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre. Podul va asigura legătura rutieră între Brăila și Tulcea.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.  

Laţimea totală a podului suspendat de la Brăila va fi de 31,7 metri. Calea pe pod va avea 22 metri şi va fi alcatuită din patru benzi de circulaţie de câte 3,5 metri laţime fiecare, patru benzi de încadrare de câte 0,5 metri laţime, două acostamente de 1,5 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având laţimi de câte 2,8 m fiecare.

Date contract:

Constructor: Asocierea Astaldi – IHI Infrastructure System

Valoarea contractului: 2,375 miliarde de lei fără TVA

Sursa de finanțare: Fonduri europene (POIM) și cofinanțare cu bugetul de stat

Durata: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție

Garanție: 10 ani

Data emiterii ordinului pentru proiectare: 2 martie 2018

Data emiterii ordinului pentru execuție: 21 decembrie 2018.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW