Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Iohannis a semnat ridicarea imunității foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 noiembrie 2023

Președintele Klaus Iohannis a aprobat luni, 27 noiembrie, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de începere a urmăririi penale și ridicare a imunității foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie, a anunțat Administrația Prezidențială.

DNA a cerut joi, 23 noiembrie, punerea sub acuzare a fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul legat de achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19. Foștii membri ai Executivului sunt acuzați de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

Pentru ca parchetul anticorupție să înceapă urmărirea penală în cazul celor doi foști șefi de la Sănătate era nevoie de aprobarea președintelui Klaus Iohannis.

În ceea ce îl privește pe Cîțu, DNA are nevoie de aprobarea senatorilor. Liberalul s-a aflat luni la Comisia juridică din Senat, pentru a-şi studia dosarul. Votul în plenul Senatului ar urma să aibă loc miercuri. Surse din rândul liberalilor au declarat pentru Main News că PNL va vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu.

Acuzațiile DNA

Procurorii susțin că cei trei oficiali ar fi aprobat achiziția a 52,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu toate că nu era nevoie în acel moment. Acestea valorează peste 1 miliard euro, sumă ce reprezintă prejudiciul în acest dosar.

„În perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, au transmis procurorii DNA.

DNA susține că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificarea primită de la Comisia Europeană, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În total, România a comandat în jur de 90 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer și Moderna, dintre care au fost utilizate circa 14 milioane de doze.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW