Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


Iohannis a promulgat Legea prin care cresc pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2022

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 5 ianuarie, mai multe decrete, inclusiv cel pentru promulgarea Legii prin care sunt majorate limitele pedepselor aplicate pentru ultraj asupra pădurarilor.

Între altele, șeful statului a semnat și decretl privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 257 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x 337/14.09.2021), se arată într-o informare a Administrației Prezidențiale.

Limitele pedepselor aplicate pentru infracțiunea de ultraj asupra personalului silvic vor fi majorate cu jumătate, la fel ca în cazul polițiștilor și jandarmilor. Proiectul a fost adoptat marți, 7 decembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

„Această propunere legislativă este motivată în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiune fizică/psihică, îndreptate împotriva personalului silvic care își face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuțiilor de serviciu, pentru apărarea integrității fondului forestier”, se arată în expunerea de motive a Legii.

Legea a fost inițiată de ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a amintit că 6 pădurari au fost omorâți în ultimii ani, iar peste 700 de tehnicieni, ingineri silvici și pădurari au fost răniți, după ce au fost atacați de infractori surprinși în timp ce tăiau ilegal arbori sau sustrăgeau material lemnos din păduri.

Modificările concrete

Legea modifică alineatul (4) din articolul 257 din Codul penal, referitor la ultraj, în sensul că se adaugă categoria personalului silvic, pe lângă categoriile personalului din Poliție și Jandarmerie.

„Alin. (4) – Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, este forma Alin. (4) în prezent.

Art. 257, alineatele (1), (2) și (3) rămân nemodificate: – „(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

– (2): Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

– (3): Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW