Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede că, în perioada stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 9 iulie 2020 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară inițiat de Robert Cazanciuc care prevede că, pe durata stării de asediu sau stării de urgență, activitatea de judecată poate continua doar în situații excepționale, bine justificate, referitoare la protecția relațiilor de familie.

Actul normativ promulgat de Iohannis vizează modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul introducerii unui nou articol care prevede că:

– Activitatea de judecată se suspendă pe perioadă decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, în condiţiile art. 93 din Constituţia României, republicată.

– Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecţia relaţiilor de familie şi la măsurile dispuse prin decret emis de Preşedintele României cu privire la instituirea stării excepţionale.

– Cauzele care se vor judecă pentru fiecare categoric de instance vor fi stabilite, în mod exhaustiv, doar de Consiliul Superior al Magistraturii, după consultarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel, pentru curţjile de apel, tribunale şi judecătorii, respectiv, al Colegiului de conducere al Înaltei Curji de Casaţie şi Justiţie.

– Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, în cauzele în care s-a dispus măsură arestării preventive sau în cauzele în care părţile execute pedeapsa în regim privativ de libertate, şedintele de judecată se vor desfatura prin videoconferinţă.

– Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, termenele de prescripţie, cele procedural şi cele de decădere nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă”, conform actului normativ, citat de news.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 10 iunie, de către Senat, în calitate de for decizional şi trimis la promulgare pe 22 iunie.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW