Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ioana Mihăilă, chemată de PSD în Parlament să prezinte situația deceselor de COVID-19

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 mai 2021

Ioana Mihăilă va prezenta, luni, în plenul Camerei Deputaților, raportul privind decesele de COVID-19. Ministrul Sănătății a fost chemat în Parlament la solicitarea Partidului Social Democrat.

La solicitarea PSD, ministrul Sănătății va veni #luni în Parlament să prezinte raportul preliminar privind decesele de COVID-19. Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook, pe 12 mai.

Ministrul Sănătății va fi prezent în Parlament la „Ora Guvernului”, începând cu ora 16:00.

Raportul, publicat

Raportul privind decesele de COVID-19 a fost publicat vineri, la cererea premierului. Potrivit comisiei care a urmărit evoluția datelor raportate de autorități, diferența dintre decesele confirmate COVID-19 ce au fost raportate la Institutul Național de Statistică (INS) și cele raportate în Corona forms este de 4%. În schimb, decesele raportate în platforma MS sunt cu 13% mai numeroase decât cele raportate la INS.

Diferențele dintre platformele MS -alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată și cumulata (neverificabilă pe CNP sau alt tip
de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP”, potrivit raportului întocmit la nivelul Ministerului Sănătății.

Parlamentul a respins înființarea unei Comisii de anchetă

Plenul reunit al Parlamentului a respins marți proiectul de hotărâre ce viza înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă referitoare la datele publicate de Guvern în timpul pandemiei de coronavirus.

Partidul Social Democrat a înaintat ideea înființării unei Comisii parlamentare de anchetă referitoare la datele publicate de Guvern în timpul pandemiei de coronavirus, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat că există diferenţe între numărul real de decese şi cel raportat de autorități.

Propunerea PSD a fost susținută și de grupul parlamentar al AUR, dar cele două partide nu au reușit să strângă o majoritate pentru a înființa Comisia de anchetă, proiectul fiind respins cu 230 de voturi „împotrivă” și 156 de voturi „pentru”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *