Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv de instanță

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 23 aprilie 2024 Etichete:

Procurorul Ioan Mureșan, fost şef al DIICOT Alba, care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, a fost achitat definitiv, luni, 22 aprilie 2024, de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia a condus la desființarea, în parte, a hotărârii anterioare și la redefinirea pedepselor pentru cei trei inculpați, respectiv procurorul Ioan Mureșan, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean.

Inculpatul Mureșan Ioan a fost achitat pentru infracțiunea de abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual, Muntean Alin Mirel a fost achitat pentru complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă și pentru fals intelectual, iar Cean Nicolaie Ioan a fost achitat pentru complicitate la represiune nedreaptă.

În prima instanță, Ioan Mureșan a primit o condamnare de 7 ani de închisoare, în timp ce polițistul Alin Muntean a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar Nicolaie Cean la doi ani de închisoare.

Fostul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, care a fost suspendat din funcție încă din momentul trimiterii în judecată în 2014, ar putea reveni în cadrul DIICOT Alba și ar putea fi eligibil să primească salarii restante în valoare de un milion de euro.

Cei trei au scăpat de obligația de a plăti daune materiale și morale în valoare de 97.000 de lei și 100.000 de euro către Traian Berbeceanu, sume stabilite inițial de instanța de fond.

Cei trei inculpați au fost acuzați de procurorii DNA că au fabricat probe împotriva comisarului-șef Traian Berbeceanu, atunci șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, în scopul de a-l înlătura de la conducerea BCCCO.

Anchetatorii au afirmat că Mureșan, Cean și Muntean au utilizat abuziv funcțiile și informațiile de care dispuneau pentru a fabrica un dosar împotriva lui Berbeceanu, obținând un material probator pentru a-l incrimina și a-l reține pe acesta.

În septembrie 2013, Traian Berbeceanu a fost arestat, cazul său provocând controverse, iar în mai multe orașe din țară au avut loc proteste de amploare, cerând eliberarea polițistului.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii