Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, trimis în judecată de DNA

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 28 decembrie 2020

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis luni în judecată pe Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, alături de alte persoane, într-un dosar penal legat de fraudarea unor achiziții de aparatură medicală. 

Potrivit anchetatorilor, Ioan Lazăr l-a ajutat pe Mihail Popescu, fost șef al Biroului achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț, în elaborarea documentelor necesare organizării procedurii de atribuire astfel încât firma celorlalți doi inculpați în dosar să fie avantajată.

Ulterior, cei doi afaceriști ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală cu 3,4 milioane de lei mai scumpă față de valoarea de achiziție 5,1 milioane de lei.

Reamintim că un incendiu a izbucnit pe 14 noiembrie, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț, unde erau internați pacienți bolnavi de COVID. Primul bilanț al incendiului anunța 10 morți și 7 răniți grav. Printre răniți era și medicul Cătălin Danciu, care a încercat să salveze pacienții din salonul cuprins de flăcări. Ulterior, acesta a fost transferat la un spital din Belgia, unde este internat și în prezent. Dintre ceilalți răniți, cinci au murit.

Comunicatul transmis de DNA

POPESCU MIHAIL, la data faptei șef al Biroului achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

LAZĂR IOAN, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

Două persoane fizice, administrator, respectiv angajat al unei societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț…”.
Concret, între cei patru inculpați ar fi intervenit o înțelegere prealabilă în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.
În contextul menționat mai sus, inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică.
Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă față de valoarea de achiziție (5.109.011 lei).
Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Județean Neamț un prejudiciu în valoare de 3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.

Consiliul Județean Neamț a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de menționată mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Inculpatul Lazăr Ioan și unul dintre oamenii de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asemănătoare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9004).

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW