Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Investigarea corupției la nivel înalt, discutată de Kövesi cu șefii procurorilor din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2022 Etichete: ,

Parchetul European oferă sprijin pentru reforma justiției din Republica Moldova. Procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a discutat joi, 17 noiembrie, procurorului general interimar, Ion Munteanu,  și procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe investigării cauzelor de corupție la nivel înalt. 

Potrivit unui comunicat transmis de Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a menționat în cadrul discuției cu Kövesi obiectivele principale ale instituției: cercetarea cazurilor de corupție, delapidarea bunurilor statului și recuperarea bunurilor infracționale.

„Pentru a obține rezultate semnificative în aceste domenii, procurorii din Republica Moldova sunt deschiși să coopereze în materie penală cu procurorii EPPO în vederea obținerii de probe, sechestrării și confiscării bunurilor infracționale, inclusiv prin constituirea unor echipe comune de investigații”, arată sursa citată.

În același context, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a subliniat necesitatea reformării instituției specializate în materie de luptă cu corupția, pentru a-i oferi toate resursele, instrumentele și puterea discreționară necesară în vederea obținerii rezultatelor semnificative în contracararea corupției în Republica Moldova.

„Doamna Dragalin și-a exprimat deschiderea de a învăța din experiența doamnei Köveși, obținută atât în timpul mandatului său de șef al Direcției Naționale Anticorupție Române, cât și în funcția actuală de șef al Parchetului European”, arată reprezentanții Procuraturii.

Potrivit acestora, s-a mai discutat despre bunele practici privind transparența, cooperarea internațională, consolidarea și întărirea sistemului Procuraturii, care are datoria de a promova respectarea legii și de a înfăptui justiția în beneficiul cetățenilor.

Comentarii