Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Interviul cu Emmanuel Macron, în care a numit Rusia drept ”adversară”, transmis într-o secţie de votare din Moscova

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 martie 2024 Etichete: , ,

Fragmente dintr-un interviu televizat al președintelui francez Emmanuel Macron, în care a descris Rusia ca fiind o „adversară”, au fost difuzate vineri într-o secție de votare din Moscova, în timpul alegerilor prezidențiale ruse, care se desfășoară până duminică, când Vladimir Putin urmează să rămână la Kremlin pentru încă șase ani, conform BFMTV.

Imaginile cu Macron au fost capturate de Reuters. În interviul acordat posturilor TF1 și France2 joi seara, Macron a numit Rusia „adversară”, dar nu „inamică”, reiterându-și sprijinul pentru Ucraina, subliniind totodată că Franța nu este într-un conflict militar cu Rusia. Macron a exprimat îngrijorare cu privire la deriva personală, represivă și autoritaristă a liderului rus în propria țară.

Vladimir Putin, care candidează pentru al cincilea mandat, a declarat miercuri într-un interviu pentru agenția de presă RIA Novosti și televiziunea publică rusă Rossiya 1 că este pregătit să utilizeze arme nucleare în caz de atac.

Imaginile din interviul şefului statului francez defilează pe ecran în timp ce ruşi sunt prezenţi în secţia de votare pentru a vota.

”Nu este deloc un lucru inofensiv. Nu e ca şi cum şeful secţiei ar fi spus «ia să pornesc televizorul să mai treacă timpul». Nu, în realitate este aproape un afiş electoral. Aveţi faţa lui Emmanuel Macron care este «inamicul» Rusiei lui Putin”, analizează un editorialist politic internţaional al BFMTV, Patrick Sauce.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a devenit subiectul propagandei ruse în ultimele zile, în urma declarațiilor sale despre posibila trimitere a trupelor occidentale la sol în Ucraina.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, care anterior se declara „liberal” și care a devenit un adversar vehement al „taberei opuse” după invadarea Ucrainei de către Putin în februarie 2022, l-a atacat aspru pe șeful statului francez.

Medvedev a făcut implicit amenințări la adresa securității lui Emmanuel Macron în cazul unei posibile vizite în Kiev.

El a ironizat fiecare amânare a planificatei vizite a lui Macron în Ucraina, anunțată inițial pentru februarie, apoi pentru „mijlocul lui martie”, și apoi pentru „următoarele săptămâni”.

”Este un laş”, l-a atacat el pe X, într-un mesaj extrem de vulgar.

Emmanuel Macron a dezminţit joi seara orice legătură cu securitatea sa în amânarea acestei vizite. Kremlinul este mai atent în exprimare, dar la fel de ameninţător, în contextul în care ruşii votează de vineri şi până duminică într-un scrutin în care Vladimir Putin urmează să triumfe în al cincilea mandat.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW