Tuesday, October 27, 2020
Jurnalism corect


INTERVIU Procurorul general al României, despre decizia CCR privind carantina: Ne punem problema clasării unor cauze

By Vîrban Robert , in Interviuri Justitie , at 11 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Procurorul General al României a declarat, într-un interviu acordat mainnews.ro, că decizia CCR privind instituirea carantinei poate duce la clasarea unor dosare deschise celor care nu au respectat această măsură.

„Începând de săptămâna trecută, când a fost pronunțată decizia CCR referitoare la instituirea măsurilor de carantină prin ordin al Ministrului Sănătății, constatăm că trebuie să rezolvăm o problemă de drept. Noi avem astfel de dosare deschise pentru articolul 352 în forma primului alineat, persoanele care nu au respectat măsura de carantină, și în acest fel observăm că este o infracțiune care nu este condiționată de producerea unui rezultat. Persoane care erau carantinate, fie în spital,fie în zone speciale, în unități de carantină, unități hoteliere, au părăsit aceste imobile sau instituții și au fost deschise dosare penale. În urma deciziei CCR, categoric măsura carantinei neavând un caracter  legal, nederivând din lege, ne pune și nouă probleme cu privire la necesitatea dispunerii clasării în astfel de cauze. Analizăm în acest moment și perspectiva continuării unor investigații din punct de vedere al articolului 352 alineatul 2, în sensul nerespectării măsurilor de prevenire, dar, cu acea virgulă, dacă au avut ca urmare răspândirea virusului, ceea ce presupune anchetă epidemiologică și o altă turnură a investigațiilor, pentru că unele din tipologiile pe care le-am observat în cadrul raportărilor noastre interne se referă la persoane care erau carantinate în zone cu potențial al răspândirii virusului. Unul din dosarele pe care le-am identificat este de la Țăndărei, și acolo fusese stabilită existența unui focar de infecții”, a declarat Gabriela Scutea.

Curtea Constituţională a României a declarat, pe 25 iunie 2020, ca fiind neconstituționale instituirea carantinei și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru. Vezi AICI motivarea CCR. Guvernul României a adoptat, luni, un proiect de lege în acest sens care a fost și trimis în procedură de urgență către Parlament. Proiectul poate fi consultat AICI. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților cu unele amendamente, votul din Senat fiind amânat, la propunerea PSD, pentru ziua de luni.

Prima parte a interviului acordat de procurorul general al României va fi publicată sâmbătă, la ora 20.00.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW