INTERVIU Președintele Academiei Române, după intrarea lui Călin Georgescu în turul 2 al alegerilor: „Pericolul pentru noi a venit întotdeauna de la Răsărit”
Accederea în turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale a lui Călin Georgescu, un personaj cu un discurs răspicat prorus și antioccidental, stârnește îngrijorare la nivelul elitei intelectuale a României. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, a subliniat că istoric întotdeauna pericolul pentru România a venit de la Răsărit.
În ciuda sondajelor realizate înainte de alegeri și chiar în ziua votului, care îl creditau cu șanse extrem de mici, Călin Georgescu a reușit să acceadă în turul al doilea al prezidențialelor, alături de Elena Lasconi, în special pe fondul unei campanii agresive pe TikTok. Georgescu, un fost funcționar în instituții precul Ministerul Mediului, Ministerul de Externe și chiar Organizația Națiunilor Unite, a condus timp de mai mulți ani, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, o instituție aflată în subordinea Academiei Române.
În acest context, am discutat cu președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, despre ascensiunea lui Georgescu, dar și despre pericolul pe care îl reprezintă o eventuală alegere a acestuia în funcția supremă în statul român.
„Nu s-a mai întâmplat în nicio țară europeană”
Întrebat despre legările lui Georgescu cu Academia Română, profesorul Ioan Aurel Pop nu a putut să ofere prea multe detalii, însă s-a declarat extrem de surprins de ascensiunea foarte rapidă a acestuia.
„Eu sunt președinte al Academiei Române din 2018. Chiar dacă sunt istoric, nu știu toate lucrările acestea pentru că istoria de care mă ocup eu este foarte îndepărtată. Este posibil. În legătură cu situația din acest moment sunt foarte descumpănit. Sunt uluit. Până acum eram obișnuiți ca sondajele de opinie să fie cât de cât apropiate de realitățile respective. Treaba asta mă uluiește și nu am explicații. Nu sunt specialist în mass-media. Nici în posibilătățile acestea pe care le invocă unii de a influența votul pe linie electronică. (…) Este o situație unică. Nu s-a mai întâmplat în nicio țară europeană”, a explicat președintele Academiei Române.
„Vreau să cred că instituțiile sunt capabile să păstreze democrația”
În ceea ce pericolul ca România să deraieze de pe drumul euro-atlantic, președintele Academiei Române s-a declarat optimist că instituțiile statului ar bloca o eventuală voință a unei persoane, chiar dacă această ocupă funcția de președinte al țării.
„Eu vreau să cred că avem instituții democratice în acest moment, deși poporul român nu are încredere cea mai mare nici în Parlament, nici în Guvern, nici în Președinție și nici în partidele politice, din păcate. Totuși, vreau să cred că aceste instituții sunt capabile să păstreze democrația în România. Nu îmi vine să cred că se poate întâmpla prin voința unui om, fie el președinte sau șef de Guvern o alunecare a țării spre altceva decât spre democrația asta așa imperfectă. Chemarea românilor la vot, alegerea românilor în Consilii Locale și județe nu cred că se poate fi abolită în acest moment sau că se poate trece la forme de dictatură. Acesta este un rezultat al optimismului meu”, a precizat Ioan Aurel Pop.
„Pericolul pentru noi a venit întotdeauna de la Răsărit”
Pe de altă parte, președintele Academiei a ținut să sublinieze că istoric întotdeauna pericolul pentru România a venit de la Răsărit.
„Asta mă îngrijorează pe mine. Ce voiam să spun este că apartenența noastră la UE și NATO, pentru care ne-am luptat atâta, nu cred că depinde de dorința unui om. Apartenența noastră la aceste instituții a fost aprobată în Constituție. Mă îngrijorează posibilitatea de a ne apropia de anumiți dictatori. Pericolul pentru noi a venit întotdeauna de la Răsărit. Un pericol groaznic. Pericolul din partea Imperiului rusesc a fost teribil pentru noi. De câte ori i-a mers bine Rusiei sau URSS nouă ne-a mers rău. Și invers. De câte ori le-a mers lor rău nouă ne-a mers bine. De la Școala Ardeleană încoace ne-am orientat spre structurile de civilizație Occidentale. Eu ca istoric nu văd în acest moment un alt model de civilizație care să ne fie favorabil”, a subliniat președintele Academiei Române.
„Umberto Eco vorbea de cohorte de idioți care vor domina prin mijloacele de difuzare în masă”
Mijloacele de comunicare în masă, arată istoricul Ioan Aurel Pop, pot influența și în rău societatea, pe fondul neimplicării instituțiilor fundamentale ale statului.
„Din păcate, mijloacele acestea de comunicare foarte moderne, cum este TikTok, pot influența în bine dar și în rău. Vreau să invoc cuvintele lui Umberto Eco, care a fost bătut la alegerile europene de o stewardesa. Deci Umberto Eco nu a intrat în Parlamentul European, ci o stewardesa, o onorabilă stewardesa. Umberto Eco vorbea de cohorte de idioți care vor domina prin mijloacele de difuzare în masă dacă nu suntem atenți. Aici sunt de vină și partidele istorice și forțele din România, poate și Academia Română, care nu face politică, dar este un factor important în viața publică. Ar trebui să ne adaptăm și noi acestor mijloace prin mesaje de bine. Reziliența poporului român este nebănuită”, a conchis profesorul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Comentarii