Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


INTERVIU Petre Lăzăroiu spune ce i-a speriat pe judecătorii CCR/ De ce s-a amânat decizia privind completurile specializate

By Andreea Traicu , in Interviuri Justitie Politic Stirile zilei , at 4 iulie 2019 Etichete: , ,

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională, susţine, într-un interviu acordat mainnews.ro, că, înainte de a se pensiona, ar fi primit mai multe e-mailuri privind decizia în cazul completurilor specializate ale ÎCCJ, pe care le-a considerat a fi ameninţări.

Astfel de mesaje ar fi primit şi alţi judecători CCR, acesta fiind motivul pentru care s-a stabilit ca o decizie să fie dată de Curte într-o nouă componenţă.

Petre Lăzăroiu a fost judecător CCR și raportor în dosarul care viza soluționarea conflictului constituțional între Parlament și ÎCCJ, pe tema completurilor specializate.

Interviul acordat de Petre Lăzăroiu mainnews.ro:

Referitor la presiunile invocate după decizia CCR de ieri, Petre Lăzăroiu a declarat: „Toată presa, toată mass-media, vuia că noi toți vrem să-l scăpăm pe Dragnea, toți colegii mei au simțit tensiune, că de fapt era o tensiune teribilă”.

Reporter: Ați primit semnale din partea unor persoane din afară instituției, din interiorul instituției?

Petre Lăzăroiu: Semnale erau seară de seară, erau filme cu episoade, cu diverși oameni la TV, unii ne înjurau alții ne ziceau că o să facem pușcărie, că alții nu știu ce….cu politicieni alături. Tensiunea de atunci era aproape imposibilă.

Reporter : Această atmosfera tensionată v-a determinat să amânați luarea unei decizii?
Petre Lăzăroiu: Unii dintre colegii noștri au spus să lăsăm pentru plenul celălalt, ei nu pot să judece în tensiunea asta.

Reporter : Au fost presiuni directe?
Petre Lăzăroiu: Și eu am primit câteva mailuri . Unul era de la o doamnă din Constanța, care sigur nu era scris de ea, era pusă de cineva să mi-l trimită.

Reporter: Ce conţineau aceste e-mailuri?
Petre Lăzăroiu: Cuprindea (n.r e-mailul de la Constanța) că „umblă zvonuri că dumneavoastră v-ați înțeles cu Dragnea ca să îl scăpați de pușcărie, direct sau prin interpuși, că v-a promis postul de avocat al poporului, membru în CA al BNR și nu vă dați seama să ieșiți public să spuneți asta”.

M-au întrebat și alți ziariști despre asta. Ideea este că eu nu aveam nimic de a face cu ce se spunea. Și alții au primit astfel de scrisori, mailuri, deci era o chestiune concertată după părerea mea. Cine voia să simțim noi presiune a știut bine cum să facă.

(..)

Decizia era previzibilă, era mai mult ca la completul de cinci, dacă la completurile de cinci era vorba de tragerea la sorți, ÎCCJ a tras la sorți mai puțin președinția completului, dar aici situația era cu mult mai gravă, pentru că aici era un text pe care Înalta Curte nu voia să îl aplice. Decizia era previzibilă. Dacă noi dădeam atunci decizia, era așa: Va fi scandalul după lume, va fi revoluție. Au preferat să aștepte, să tacă, s-a văzut ce s-a văzut.

Toată mass-media a legat decizia de Dragnea. Nu avea legătură cu Dragnea. Putea să aibă legătură cu zeci sau sute de alții aflați în aceeași situație ca Dragnea.

Reporter: De ce opinia publică și-a făcut impresia că judecătorii judecă într-o anumită direcție?
Petre Lăzăroiu: În mass-media asta se induce. Seară de seară, la TV, se induce asta. Presa trebuie să ne dea informația brută să o analizăm noi, în schimb presă ne da informația analizată de presă, de cine trebuie, de cine vrea, de cine o servește așa.

Reporter: Ce nu a funcționat de s-a creat impresia că CCR e favorabilă PSD?
Petre Lăzăroiu: Atunci când le convine decizia noastră ne ridică în slăvi, atunci când nu le convine ne fac arșice. Indiferent de soluție, ne critică sau ne slăvesc.

Reporter: Judecătorii CCR ar trebui să fie mai fermi, să treacă peste presiunile publice, în fond, ce li s-ar putea întâmpla?
Petre Lăzăroiu: Păi ce i s-a întâmplat lui Tony Greblă. Nu a trecut acea perioadă.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW