Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


INTERVIU Oana Gheorghiu, fondator Dăruiește Viața: De la actualul Guvern așteptăm să ne lase în pace/Colaborarea cu fosta guvernare, o vânătoare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Interviuri Stirile zilei , at 9 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , , , ,

Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață, vorbește, într-un interviu acordat mainnews.ro, despre piedicile pe care, împreună cu colega sa, Carmen Uscatu, le-a întâmpinat în construcția primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Copiii bolnavi de cancer vor avea de anul viitor un centru specializat în care se vor putea trata, însă construcția acestuia a generat discuții și controverse în rândul autorităților care au lansat atacuri, ba chiar amenințări, la adresa celor două inițiatoare ale proiectului.

„De la actualul Guvern așteptăm să ne lase în pace”

Deși speră într-o colaborare cu statul român, Oana Gheorghiu cere noului Guvern ca dacă nu poate ajuta să nu pună piedici.

„Nu mai vreau să avem așteptări de la nimeni. Ce așteptăm noi de la actualul guvern în primul rând, dacă nu ne poate ajuta, că înțeleg că au mari probleme cu banii, măcar să ne lase în pace. Să ne lase să ne facem treaba.

Eu cred că statul român are obligația să ia societatea civilă în seamă și să înțeleagă că ONG-urile există, pentru că e nevoie de ele, pentru că au reprezentat un debușeu foarte mare pentru forte multe categorii de oameni de care statul nu a avut grijă, că noi suntem aici nu să facem rău statului, dar să fim câinele de pază al lucrurilor care nu merg, trebuie să fie cineva care să se uite pentru că guvernanții noștri adesea uită de cetățean. Noi sperăm într-o colaborare și sperăm ca dacă statul român nu poate, la un moment dat să ne spună deschis ‘din păcate acum nu putem pentru că nu avem bani’, dar să simțim măcar la nivel administrativ și birocratic că nu mai avem piedici, să simțim o susținere”, a declarat Oana Gheorghiu.

Presiuni, piedici și amenințări: „Colaborarea cu fosta guvernare a fost o vânătoare”

Oana Gheorghiu susține că „vânătoare” este cuvântul care poate defini colaborarea dintre Asociația Dăruiește Viață și fosta guvernare PSD și acuză că s-a lovit de o presiune permanentă.

„Cu fosta guvernare nu am avut o colaborare, am avut o vânătoare. Noi așa am perceput-o. Am simțit că suntem permanent  sub un atac și sub un dans pe sârmă pentru că nu știam niciodată de unde se mai ivește vreo cerință sau vreo amenințare sau cine știe ce.

Ne-am lovit de o permanentă presiune. La început era discretă, cu mici telefoane în spital și mici șicane. Corpul de control trimis specific pe acest proiect, cerut date de 100 de ori din acest proiect deși le aveau de 100 de ori primite. Ministerul Sănătății trimite la noi adrese prin care ni se cerea să prezentăm bilanțul și o grămadă de alte documente, deși noi ca structură nu avem nici o relație cu ministerul Sănătății și nu am avea nici o obligație să le trimitem. Fel de fel lucruri care când vin toate la pachet le percepi ca pe o presiune. Dacă un minister îți cere de 100 de ori același lucruri pe care ți le-a mai cerut. Și cu mici apeluri telefonice care, fără să fie o amenințare explicită, dar niște aluzii…simți aceste lucruri. Dar, aceste aluzii s-au transformat la un moment dat în niște amenințări clare și evidente”, a povestit Oana Gheorghiu.

În acest sens, amintește un episod în care reprezentantele asociației au avut o discuție tensionată cu fostul ministru al Sănătății.

„Cred că ați asistat cu toții la scandalurile publice din ultima vreme legat de interacțiunea pe care am avut-o cu doamna fost ministru Sorina Pintea, dar nu, nu am avut niciun fel de susținere. Cel puțin din partea ministerului Sănătății deloc. (…)Ultima întâlnire pe care am avut-o cu doamna ministru pe 18 octombrie a fost destul de tensionată și doamna ministru a lansat o grămadă de acuze și a invocat diferite instituții și autorități care ar putea interveni în proiectul nostru și în mod explicit ne-a spus că acești bani trebuiau să fie dați spitalului pentru a face licitații publice. De parcă problema statului român sunt banii, nu capacitatea de implementare a unui proiect”, a spus Gheorghiu.

În cadrul discuției, fostul ministru al Sănătății ar fi afirmat că fondatoarele asociației ar fi trebuit să vireze cele 26 de milioane de euro în contul statului, acuzând că va sesiza organele competente.

„Noi nu am făcut licitații publice, nu avem această obligație dar am făcut licitații poate chiar mai exigente decât cele publice. În aceste licitații am avut o comisie formată din specialiști, dar și din membri principalilor noștri sponsori. Ultima licitație a început în iunie și s-a terminat în octombie, deci a durat o perioadă destul de mare în care toate companiile care au ofertat s-au întâlnit cu membrii comisiei, au avut de dat explicații. E o atitudine cumva absolut regretabilă din partea unui ministru”, a adăugat fondatoarea asociației.

Pentru construirea primului spital oncologic pentru copii din România au donat peste 260.000 de persoane și 1.700 de companii şi au fost strânşi mai mult de 26 milioane de euro. Spitalul este amplasat pe terenul statului, iar legislația română prevede implicit că orice clădire construită pe pământul țării aparține României.

Așadar,  spitalul va intra în circuitul public și toți pacienții vor putea beneficia de tratamente gratuite, iar în momentul în care va fi gata unitatea medicală va fi donată statului român.

„După instalarea în funcție a doamnei ministru noi am solicitat o întâlnire, ne-a primit, i-am prezentat proiectul, i-am spus cu ce ne-ar putea ministerul susține. Defapt nu ne susține pe noi. Noi nu facem pentru noi. Facem pentru copiii pe care statul român i-a abandonat. Deci facem treaba statului român. Nu i-am cerut statului să ne ajute pe noi, i-am cerut să se ajute pe el și să vină să asigure dotarea cu echipamente foarte scumpe despre care, la acel moment, noi nu știam dacă vom fi în stare să-l achiziționăm”, a spus fondatoarea ONG-ului.

Tensiuni cu Gabriela Firea

Într-o apariție televizată Gabriela Firea le-a acuzat pe cele două fondatoare ale Asociației „Dăruiește Viață” că fac jocuri politice prin campania de strângere de fonduri pentru construirea spitalului oncologic pentru copii și că totul este „doar o manevră de anticampanie” a lui Vlad Voiculescu, candidatul PLUS pentru alegerile de la Pimăria Capitalei. La vremea respectivă Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au dezmințit acuzațiile primarului și au anunțat că o vor acționa în instanță pe Gabriela Firea.

„Dânsa s-a dus la televizor și în loc să spună ‘da, poate a fost nepotrivit să fac asta’, a găsit de cuviință să continue și să spună niște lucruri absolut mincinoase, cum că noi suntem doar niște marionete, niște interfețe ale cuiva. Sper că pentru asta își va cere scuze public pentru că noi nu o să lăsăm așa”, a afirmat Oana Gheorghiu, referindu-se la postarea Danei Budeanu căreia Firea i-a dat share pe Facebook.

Edilul Capitalei a intrat într-un imens scandal după ce acum ceva vreme a distribuit pe Facebook un mesaj ironic al Danei Budeanu în care creatoarea de modă a ironizat ONG-ul “Dăruiește viață” pentru că înființează din donații un spital oncologic pentru copii.

„Doamna Gabriela Firea a shareuit postarea unei doamne, o postare extrem de vulgară și nepotrivită. Eu nici nu o cunosc.  Dacă posta și atât probabil nici nu auzeam. Atunci când am aflat că Gabriela Firea a shareuit o astfel de postare mi s-a părut nedemn pentru un primar să facă așa ceva și mi s-a părut că oamenii ar trebui să știe și că ar trebui sancționată toată această atitudine. Nu poți să iei în râs un proiect care este destinat oamenilor și care este destinat copiilor bolnavi de cancer. Indiferent despre ce părere ai tu despre mine sau despre colega mea, Carmen Uscatu sau despre alți oameni din asociație. Nu poți să iei în râs așa ceva(…) Doamna Gabriela Firea a intrat într-o zonă politică încercând să speculeze că noi am dat acel share ca să o atacăm. Nu. Am dat acel share pentru că niciodată n-aș vrea ca un primar să facă ce a făcut dânsa.

„Cred că este o lecție pe care ar trebui să o învețe toți politicienii și toți oamenii care ocupă funcții publice. Când ai o funcție publică trebuie să ai un anumit timp de comportament pentru că societatea se uită la tine. Ar trebui să fi un model, nu să te cobori la un asemenea nivel încât să împroști cu mizerii și cu noroi într-un proiect care se face cu contribuția a 260 000 de oameni”, a mai spus Oana Gheorghiu.

În ceea ce privește colaborarea cu Primăria Municipiului București, Oana Gheorghiu spune că aceasta nu a existat, însă proiectul lor a avut nevoie de un aviz pe care l-au obținut foarte greu.

„Am avut de obținut un aviz la, noi am pregătit documentația tehnică, spitalul Marie Curie l-a depus, Consiliul General l-a aprobat și ne-a fost eliberat, dar nu în termenul legal, ci după insistențe telefonice și după ce mi s-au închis telefoanele în nas de mai multe ori”, a povestit aceasta.

„Politicienii nu înțeleg că există în țară și oameni care nu vor să fure”

Referitor la achizițiile supravevaluate de la Spitalul Gomoiu, Oana Gheorghiu povestește că la un moment dat asociația a identificat 5 milioane de euro pe care primăria îi dădea supraestimat prin ASSMB spitalelor din București.

„Cred că ziarul Libertatea nu ar fi publicat așa ceva dacă nu aveau dovezi doarte clare. Nu mă pot pronunța. Ce știu sigur este că în anul 2016 am identificat, și a fost și atunci un scandal public, 5 milioane de euro pe care primăria îi dădea supraestimat prin ASSMB spitalelor din București. Am identificat prețuri umflate și de 666 de ori și am făcut publică această situație.

Primăria Capitalei  ar fi trebuit să ne mulțumească nouă, societății civile, că am descoperit și să ia niște măsuri în primărie astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Primăria nu a făcut asta, a reacționat la fel, într-un mod incisiv, iar peste o săptămâna au ieșit și au spus că au fost niște erori materiale. Atunci când ești primar și vrei să faci lucrurile astea nu le tratezi atât de ușor pentru că vorbeam de 5 milioane de euro. Cred că atunci era momentul să se facă o anchetă serioasă internă din care să reiasă niște măsuri. Să zicem că au fost erori materiale. Dar ce a făcut primăria care să remedieze asta? Sentimentul este că se fură. Una este că se fură, dar pe de altă parte și calitatea este foarte proastă. Pentru că pun prețuri foarte mari și livrează echipament de proastă calitate. Pe lângă furt, problema cea mai mare o reprezintă calitatea.

Nouă oamenilor ne e teamă de lucrurile pe care nu le înțelegem. Oamenii ăștia nu înțeleg că există în această țară și oameni care nu vor nici să fure, nici să ajungă în funcții politice, care au alt fel de a motiva lumea și pe care nu-i motivează averile colosale. Le e greu să înțeleagă. Eu cred că de aici vine toată frustrarea asta. Nu-și pot imagina că nu e nimeni în spatele nostru și nu avem alt țel decât să ducem proiectul ăsta la bun sfârșit și să vedem că în România copiii bolnavi de cancer sunt tratați așa cum trebuie”, a spus Gheorghiu.

„Știți ce este șocant? Că doamna Gabriela Firea, că doamna ministru Pintea au vorbit enorm de mult despre acest proiect, l-au atacat pe toate posturile pe unde au putut, dar nu au vorbit vreodată de copiii aceia, de părinții lor, nu s-au gândit că oamenii aceia văd la televizor și nu și-au pus problema să meargă înainte să vadă exact condițiile în care sunt tratați acești copii înainte să arunce cu noroi în noi”, a afirmat fondatoarea asociației.

Cum a luat naștere primul spital oncologic pentru copii din România

Asociația Dăruiește Viață a început, în 2015, demersurile pentru construcția primului spital de oncologie și radioterapie pentru copii. Dacă inițial s-a vrut a fi un proiect mic, o reamenajare a secției de oncologie pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Curie”, iată că astăzi este aproape de final construcția unui spital de 12 000 de metri pătrați de care vor beneficia anual 10 000 de copii. Detalii despre proiect pot fi consultate aici.

„Proiectul a început în anul 2015 când văzând secția oncologică pediatrică de la Marie Curie ne-am gândit cum ar putea să facem să schimbăm viața acestor copii. Pentru că acolo sunt 30 de copii, împreună cu mamele lor, deci 60 de suflete care au acces doar la două grupuri sanitare și un singur duș. Este cumplit să-ți imaginezi că în anul 2015, cât era atunci, așa se tratează cancerul la copii. Și din păcate cam așa este la toate secțiile de oncologie pediatrică din țară. Nu sunt tocmai cele mai potrivite condiții. Pornind de la această situație ne-am gândit că reamenajăm acea secție, că putem recompartimenta, că putem face  grupuri sanitare în toate saloanele. Pornind de la această situație ne-am gândit că reamenajăm acea secție, că putem recompartimenta, că putem face  grupuri sanitare în toate saloanele. După ce am adus arhitecți și specialiști în instalații am aflat însă că acest lucru nu este posibil pentru că structura și configurația clădirii actuale nu permite intervenția asupra instalațiilor sanitare”, a povestit Oana Gheorghiu.

Structura clădirii nu a permis reamenajare secției, așa că următoarea idee a lor a fost să construiască un etaj care să devină secția de oncologie pediatrică, însă nici acest lucru nu a fost posibil.

„Am întrebat-o pe arhitectă ‘oare ce facem cu acești copii’. Ea ne-a zis că există o singură soluție, să construim ceva de la zero. Mai în glumă mai în serios am zis ‘ei, mare lucru’. Așa că ne-am gândit să construim un etaj peste o clădire existentă la Marie Curie. Nici acest lucru nu a fost posibil tot din motive tehnice. După care am cerut spitalului un spațiu și ne-am hotărât să facem și radioterapie, pentru că între timp aflasem despre faptul că România nu are un centru de radioterapie pentru copii. Ne apucasem între timp să strângem bani. Oamenii au început să creadă din ce în ce mai mult în proiect așa că la sfârșitul anului 2016 am început să lucrăm pe documentație și cu arhitecta și în 2017 am început demersurile pentru autorizația de construire astfel încât la jumătatea lui 2018 am început construcția, s-a turnat fundația”, a mai spus aceasta.

Dacă la început trebuia să fie o clinică de trei etaje, de 8 000 mp și 80 de paturi, acum spitalul va avea 6 etaje, 12 000 mp și o capacitate de 200 de paturi. Conform estimărilor, clinica ar trebui dată în folosință peste un an.

„Acum proiectul este destul de avansat. Am terminat de construit structura, respectiv “carcasa”. Structura pentru spital are 12.000 de metrii pătrați, 9 niveluri (6 etaje) și în acest moment sunt echipele care lucrează la compartimentările interioare, instalații. În curând se va începe fațada, astfel că anul viitor pe vremea asta noi sperăm să fim aproape de inaugurare.

Am trecut de la un proiect destinat doar copiilor bolnavi de cancer la un proiect puțin mai amplu. Spitalul va avea pe lângă radioterapie, oncologie, hematoncologie, centru te transplant medular, va avea și neurochirurgie și chirurgie generală, un bloc operator cu șapte săli de operații și un compartiment complet de terapie intensivă. Va avea 200 de paturi. 10 000 de copii vor beneficia anual, asta incluzând toate operațiile care se vor face acolo, toate intervențiile chirurgicale, tratamentele oncologice, radiochirugia, deci practic e deja un spital care asigură mult mai multe lucruri decât ne propusesem inițial”, a spus Oana Gheorghiu.

Planuri de viitor

Fondatoarele asociației își propun ca spitalul pe care îl construiesc să devină un centru de referință măcar pentru Europa de Est.

„Planurile noastre sunt să facem din spitalul Marie Curie un centru de referință măcar pentru Europa de est, pentru că România e cazul să aibă parte de un astfel de centru. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu suntem integrați în nici o rețea europeană, nu facem parte din niciun protocol european. Nu suntem luați în seamă de societatea medicală europeană pentru că nu avem infrastructură. Așa cum am anunțat, începem documentația pentru un al doilea corp de clădire pentru ca toate secțiile din actualul Spital Marie Curie să se mute în spații noi și spitalul Marie Curie cel vechi să devină un spațiu de cazare pentru mame, spații pentru rezidenți, birouri, amfiteatru etc. Este un proiect uriaș”, a spus Oana.

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW