Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


INTERVIU Iulian Fota, expert în securitate, despre implicarea UE în pandemia COVID-19: Sunt multe decizii bune luate pe care nimeni nu le prezintă

By Vîrban Robert , in Interviuri Stirile zilei , at 26 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Pandemia COVID-19, una dintre cele mai mari crize de sănătate publică postbelică, a afectat în mai mică sau mai mare măsură toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În acest context, am discutat cu Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru Securitate Națională, despre implicarea UE în criza pandemiei și despre posibilele efecte pe plan politic european.

Cum calificați răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19?

Răspunsul este bun. Depinde cum se pune problema. Pentru că, după părerea mea, problema este pusă greșit. Prima obligație la pandemie revine statelor membre, nu revine UE. Politicile de sănătate publică sunt politici de răspundere națională. Guvernele le au în grijă, nu UE. În momentul în care o țară se confruntă cu o problemă serioasă de sănătate publică, prima obligație de răspuns este a Guvernului.

Dincolo de planul acesta național, unele lucruri sunt în gestionare comunitară, și aceasta este în zona de economie, și nici aceea toată, colectarea taxelor este de răspundere națională. Unele lucruri au rămas într-o gestionare interguvernamentală, cum sunt politica externă, justiție, afacerile interne trec prin filtrul guvernelor și guvernele hotărăsc ce și cum, nu birocrația de la Bruxelles. Deci, partea aceasta de sănătate publică este în primul rând o responsabilitate guvernamentală. Astfel întrebarea corectă pe care toată lumea ar trebui să și-o pună este ce au făcut guvernele până la momentul declanșării pandemiei. Bineînțeles că sunt discuții și la noi, în Franța, în SUA, dacă și cât au fost de pregătite guvernele să gestioneze.

Povestea acesta de a pune prima dată întrebarea despre UE, este manipulatorie după părerea mea, nu este în conformitate cu adevărul și din start plecăm de la premisa că UE nu a făcut ce trebuie, ceea ce nu era obligația ei. Este adevărat că UE putea să ajute, și ajută niște zone, iar acolo într-adevăr, îmi pare și mie, că s-au mișcat ceva mai greu. Când ai un grup de oameni, iar unul sau doi este afectat este afectat de o boală, ceilalți pot, sunt sănătoși și pot să sară să-l ajute. Dar când toți se îmbolnăvesc cam în același timp, și cam toate țările au fost lovite cam în același timp, aștepți ca prima dată țările acestea să se adune puțin, să își dea seama cu ce se confruntă. Eu nu blamez UE că s-a mișcat ceva mai greu în acele zone sau cu acele instrumente cu care ne puteau ajuta pe toți. Iar acum văd că mobilizarea este din ce în ce mai bună, sunt decizii care sunt de salutat, primim un miliard, ceea ce mi se pare foarte important. Au fost tendințe de comportament egoist național în anumite state. Comisia Europeană a intervenit prin doamna von der Leyen să apere litera și spiritul documentelor europene pe care unele state erau tentate să le încalce.

Restricțiile impuse la exportul de echipamente sanitare subminează piața comună?

Aici este și o reacție politică. Politicienii sunt aleși prima dată prin alegeri naționale. Când francezii aleg președinte al Franței, sau italienii președinte al Italiei, evident că prima grijă este pentru proprii cetățeni. Ulterior vezi ce poți să faci pentru celelalte state. Eu vreau să spun că noi dăm cu pietre în UE pentru niște lucruri pe care nu a fost pusă să le facă și nici nu i s-au cerut să le facă.

După această pandemie vedeți mai întărită Comisia Europeană sau Consiliul European?

Discuția nu are rost să o facem acum pentru că nu știm exact ce înseamnă finalul pandemiei și ce înseamnă nota de plată. Astăzi am văzut o veste bună, olandezii spun că izolarea socială dă rezultate, că deja la ei nu se mai transmite exponențial și e transmitere unu la unu și este de mult mai mică intensitate. Lucrurile acestea depind de cât va fi nota de plată. Dacă este vorba de pierdut o sumă mică de bani, spui că data viitoare vei fi mai atent. Dacă va fi vorba de o sumă mare de bani, sunt cu totul alte măsuri pe care le vei lua.

Toată această discuție despre cât de nocivă și cum nu face UE este o discuție pe de o parte politicianistă. Aduceți-vă aminte cum a fost povestea cu globalizarea după criza economică. Criza economică a prins țările nepregătite pe niște domenii. Politicienii și mai toate țările în loc să spună că au guvernat prost, au început să dea vina pe UE sau pe globalizare. Uitați-vă la Serbia, nu este membră a UE, politicile sanitare sunt ale guvernului, iar președintele dă vina pe UE. În acest caz UE nu are nici acea obligație pentru un stat membru față de Serbia. Avem și acest aspect al politicianului care vrea să dea vina pe UE sau pe globalizare pentru că sunt foarte ușor de blamat. Prinde retorica acesta și pe fond de îngrijorare. Se dă vina pe UE pentru că unii au prins acum o ocazie, populiștii noștri, sau cei care nu vor să o vadă prea puternică, vor să șubrezească și să decredibilizeze Uniunea.

Pentru statele membre ale Parteneriatului Estic considerați că ar fi fost oportună redirecționarea anumitor fonduri?

Probleme mari sunt peste tot. Viața nu este întotdeauna dreaptă, fiecare o ia și pe principiul cămășii mai aproape de corp.

Uitați-vă și Banca Europeană cum s-a mișcat într-o direcție foarte bună, inclusiv dând un semnal puternic de ajutor spunând că nu va lăsa Italia să cadă economic.

Decizia cu eliminarea barierelor de deficit. Când țările acestea sunt în „război”, evident că nu mai ții de 3% și lași țările să cheltuiască cât le trebuie în situația aceasta complicată. Sunt multe decizii bune luate pe care nimeni nu le prezintă, populația nu prea înțelege întotdeauna cu funcționează UE, politicienii naționali au tot interesul să dea vina pe UE și pe deasupra mai vin și zonele acestea cointeresate de populism din interior sau din afară.

Vedeți întărite partidele suveraniste sau anti-europene după această criză?

Noi de exemplu avem partid suveranist sau anti-european? Că nu este clar. PSD a avut anumite excese de tip suveranist și populist în perioada lui Dragnea, nu este nicio îndoială. Dar după plecarea lui Dragnea, toate mesajele venite de la PSD, inclusiv de pe vreme doamnei Dăncilă, care deși parțial nu s-a ținut de cuvânt, ideea să se împace cu Europa a avut-o. Nu am văzut derapaje.

Va fi de la țară la țară, nu putem face o discuție generală. În Italia sunt foarte curios ce se va întâmpla după ce criza se așază, pentru că acolo partidul populist era în declin. Însă va conta foarte mult în funcție de cât de bine țările traversează această perioadă. Dacă guvernele actuale fac ce trebuie, și lumea are sentimentul acesta, nu-i văd pe populiști de ce ar avea de câștigat. Dacă guvernele sunt iresponsabile, sunt deprofesionalizate și nu reușesc să facă ce trebuie, iar „nota de plată” va fi mare, e posibil în unele țări să vedem astfel de tendințe.

Sursa foto: Facebook / Iulian Fota

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW