Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


INTERVIU Europarlamentarul Dacian Cioloș, despre importurile de cereale din Ucraina: Restricții unilaterale nu au un efect structural

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Restricțiile impuse în mod unilateral de anumite state asupra importurilor de cereale din Ucraina nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemelor reclamate de producătorii locali, în condițiile în care acestea ar putea fi evitate, consideră europarlamentarul Dacian Cioloș. Într-un interviu acordată pentru Mainnews.ro, fostul comisar european pentru agricultură a explicat că, din punctul să de vedere, abordarea la nivelul Uniunii Europene ar trebuie să fie axată pe ajutarea Ucrainei să exporte cereale în afara blocului comunitar, acolo unde cererea este foarte ridicată din cauza problemelor legate de securitatea alimentară.

Decizia Comisiei Europene de a ridica restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina a generat dezbateri aprinse în interiorul statelor membre. Mai multe state au impus în mod unilateral restricții, pe fondul protestelor producătorilor locali care acuză că cerealele provenite din Ucraina le-ar face concurență neloială. Cei mai câștigați sunt crescătorii de animale, care reușesc astfel să achiziționeze furaje la preț redus.

Redăm interviul acordat de Dacian Cioloș:

MN: Pe 15 septembrie, Comisia Europeană a ridicat restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina. Vedem că Polonia, Ungaria și Slovacia au decis să impună restricții în mod unilateral. În schimb, cel puțin deocamdată, Guvernul României nu aplică astfel de măsuri. Cum vi se pare această decizie?

DC: Restricții unilaterale nu au un efect structural. Cerealele respective pot să nu se oprească în Polonia, însă se pot duce în Germania, iar din Germania pot să se întoarcă pe piața din Polonia pentru că nu mai există restricții. Mi se pare corectă decizia României de a nu mai impune aceste restricții. În schimb, va trebui să ceară Ucrainei să impună certificate de export. Noi ar trebui să avem un sistem electronic în care să fie înregistrate certificatele de import-export pentru fiecare transport de cereale, în care să fie trecută foarte clar destinația. Fie se oprește pe teritoriul unui stat membru, fie se tranzitează teritoriul UE, aici ar fi un certificat de tranzit, iar transportul respectiv nu ar avea voie să se descarce pe teritoriul UE. Asta ne-ar permite să evităm tensiuni politice și diplomatice, ne-ar permite să evităm probleme pe piața internă și să afectăm prețurile la nivel local pentru că se creează acele perturbări. Capacitatea agricultorilor de a vinde nu poate fi acoperită cu compensații. Compensațiile despre care se tot vorbește acoperă doar o parte din pierderi.

Dacă obiectivul Ucrainei este să își vândă cerealele în afara UE, pentru că acolo este cerere mare din cauza problemelor cu securitatea alimentară, noi trebuie să ajutăm Ucraina să vândă acolo. Că este nevoie de cereale ucrainene și pe piața UE este foarte bine, dar măcar să știm cum vând, astfel încât să ne asigurăm că nu afectează în mod structural prețurile din UE. Mecanismul discutat de Ucraina cu România este unul bun. Mă surprinde că nu este discutat la nivelul întregii Uniuni. Dacă aș fi acum președintele Comisiei Europene, aș desemna un trimis special în Ucraina doar pe tema cerealelor, care să țină legătura cu toate departamentele.

MN: De ce sunt cerealele din Ucraina mai ieftine decât cele produse în UE? Stă în picioare afirmația fermierilor că ar face concurență neloială?

DC: Ce înseamnă concurență neloială? Și între cerealele din România și cele din Franța este diferență de prețuri. Și în România există diferențe între cerealele din Transilvania și cele din Câmpia Română pot fi diferență. Costurile de producție pot să varieze.

MN: Sunt fermieri care acuză faptul că cerealele provenite din Ucraina ar conține îngrășăminte periculoase pentru sănătatea umană. În ce măsură stă în picioare o asemenea afirmație?

DC: Autoritățile sanitar-veterinare pot și trebuie să verifice transporturile atunci când sunt suspiciuni. Se pot lua eșantioane, care pot fi verificate, și se poate solicita un certificat fitosanitar, dacă există îndoieli. Autoritățile au toate pârghiile la îndemână. Nu trebuie să ne luăm după presupuneri. Nu trebuie nicio decizie legislativă, trebuie doar ca autoritățile să își facă treaba la frontieră.

MN: S-a vorbit foarte mult despre impactul negativ al permiterii importurilor de cereale. Ce aduce pozitiv?

DC: Vă rog să-i întrebați pe crescătorii de animale din România care cumpără cereale din Ucraina. Orice comerț poate să aducă un impact negativ pentru unii și un impact pozitiv pentru alții, care obțin un produs mai ieftin. De asta și există comerț. Noi avem comerț și cu alte țări din afara Uniunii. Noi și cu Ucraina aveam niște cote. Ucraina exporta pe piața europeană și înainte de război, însă în anumite limite. Acum pentru că este această problemă UE a ridicat restricțiile de import pentru ca cerealele să poată tranzita mai ușor teritoriul UE. După câteva luni de deschidere, s-a constatat că o cantitatea importantă se oprește în UE pentru că există agenți comerciali care fac un business cu asta. Este normal să o facă dacă ei nu sunt verificați.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii