Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


Interimat de un an la DNA. Magistrați: Lupta anticorupție, ineficientă/ Numirile ar trebui făcute cât mai curând

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 13 iulie 2019 Etichete: ,

De mai bine de un an, DNA are conducere interimară, activitatea instituției fiind, cel puțin public, mai redusă. Situația este similară și la parchetul general, acolo unde, din luna mai, interimar este Bogdan Licu. Recent, premierul i-a transmis un semnal ministrului Justiției, menționând că interimatele nu dau legitimitate și că cele două posturi ar trebui ocupate. Și magistrații consideră că numirile ar trebui făcute cât mai curând.

Fost membru CSM: Lupta anticorupție este într-un mare impas

„Ceea ce se întâmplă la DNA și la Parchetul General este din cauza lui Tudorel Toader, care a aruncat în aer DNA. În plus, din cauza unor decizii ale CCR, DNA în momentul de față este ineficient, lupta anticorupție este într-un mare impas în România. Aici chiar a fost, mână politică, intenții politice, rea credință politică, asta a dus la ineficiența actualei DNA”, a declarat, pentru mainnews.ro, judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM.

Un alt judecător, fost membru CSM, este de părere de numirile ar trebui făcute cât mai curând pentru responsabilizarea conducătorilor de instituții.

„Delegarile in functii de conducere sunt necesare uneori pentru o perioada de timp, dar nu trebuie exagerat cu durata. Consider ca ar trebui facute numirile cat mai curand.

Da, categoric este mai bine ca functiile de conducere in parchetele respective sa fie ocupate prin numire, nu prin delegare. Astfel se asigura o mai mare responsabilizare a conducatorilor de institutii. Aceasta este valabil si pentru instante in egala masura.

Activitatea parchetelor in domeniul infractiunilor de coruptie pare intr-adevar mai redusa. Deciziile succesive ale CCR si modificarile legislative din ultimii doi ani au ingreunat probabil din anumite puncte de vedere instrumentarea si finalizarea acestor cauze. Sunt, desigur, si alti factori care influenteaza activitatea parchetelor, cum ar fi insuficienta resurselor umane si materiale”, a declarat, pentru mainnews.ro, Alexandru Șerban, judecător.

Dăncilă vrea legitimitate la DNA și la Parchetul General

Viorica Dăncilă a declarat, recent, că este necesar să se facă numiri în funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA, menţionând că interimatele nu dau legitimitate.

„Cred ca acest lucru trebuie făcut (n.r. ), nu putem merge cu interimate. Când vrei să dai legitimitate unui post nu trebuie să ai interimr, cred ca si aici trebuiesc făcute toate demersurile”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, la DCNews.ro.

Din luna mai, după expirarea mandatului lui Augustin Lazăr, Bogdan Licu este procuror general interimar. Întrebat dacă se va înscrie în cursă, Licu a refuzat să răspundă.

Anterior, fostul ministru al Justiţiei a demarat procedura de selecţie a procurorului general, însă nu a propus niciunul dintre candidaţi. Înainte de finalizarea mandatului, Toader a dispus reluarea procedurii, însă Ana Birchall a anulat-o.

DNA este condusă de Călin Nistor, ca procuror şef interimar. Anterior, funcţia a fost deţinută de Anca Jurma, însă aceasta a demisionat. Instituţia este condusă de interimari de mai bine de un an, de când Laura Codruţa Kovesi a fost revocată.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW