Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Interceptarea conversațiilor de pe Whatsapp sau Messenger, eliminată din Codul Comunicațiilor / Senator: Consider absolut necesară această modificare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2021

Alina Gorghiu, senator PNL, a anunțat joi, 16 decembrie, că liberalii vor propune un amendament la Codul Comunicațiilor pentru a elimina soluția legislativă de interceptare a conversațiilor de pe aplicațiile de mesagerie, precum Whatsapp.

„Dezbaterea legitimă pe Codul Comunicaţiilor din spaţiul public a fost concentrată pe ideea că textul votat de Camera Deputaţilor, intrat în comisiile din Senat – Cameră decizională – lărgeşte mult spectrul de acţiuni de interceptări şi acces, pe care CPP (n.r. Codul de procedură penală) nu le prevede”, a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.

Senatorul liberal susține că Legea ce transpune directiva UE legată de Codul Comunicațiilor are multe părți bune, dar merită îmbunătățită.

Nu vreau să întârziem adoptarea legii, dar consider absolut necesară această modificare. Orice prevedere legată de interceptarea legală a comunicaţiilor este inclusă în codificarea penală. E păcat să lăsăm un articol scris neclar să umbrească un Cod al comunicaţiilor necesar şi bun!”, a adăugat senatorul.

Context

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) a transmis vineri că proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 (Codul european al comunicațiilor) a fost modificat astfel încât să permită interceptarea conversaţiilor de pe servicii de mesagerie, precum Skype, WhatsApp, Facebook Messenger, Signal, Wire sau Telegram.

Proiectul de lege se află în procedură legislativă la Senat, for decizional în acest caz. Inițiator este Guvernul, în perioada în care a fost condus de Florin Cîțu.

El a fost adoptat de Camera Deputaților, prima cameră sesizată, cu 256 de voturi pentru, 34 împotrivă și 7 abțineri.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW