Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Întâlnirea anuală a Congresului Popular Național în China. Transformarea și creșterea economiei sunt principalele obiective

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 5 martie 2024 Etichete: , , ,

Premierul Chinei Li Qiang a anunțat marți, în cadrul întâlnirii anuale a Congresului Popular Național, că statul și-a impus o țintă ambițioasă de transformare și creștere economică pentru anul 2024. Premierul a promis reforme pentru a contracara riscurile din sectorul imobiliar și din datoriile orașelor. 

În debutul sesiunii anuale a Congresului Popular Național, Li Qiang a prezentat planurile pentru transformarea modelului de dezvoltare al țării. Obiectivul de creștere economică pentru anul curent este de aproximativ 5%. El a accentuat și creșterea cheltuielilor alocate pentru apărare și discursul în legătură cu Taiwanul nu a lipsit.

Creșterea economică mai presus de orice

Beijingul a stabilit un plafon maxim de creștere economică similar cu cel de anul trecut, care va fi însă mai greu de atins, deoarece redresarea post-COVID își pierde din avânt. Analiștii au declarat că liderii chinezi plasează creșterea economică înainte de orice alte reforme, chiar dacă Li a promis noi politici îndrăznețe, transmite Reuters.

Creșterea neechilibrată din 2023 a scos la iveală discrepanțele structurale profunde ale Chinei, de la consumul slab al gospodăriilor, până la randamentele tot mai scăzute ale investițiilor.

China a început anul cu o prăbușire pe piața bursieră și cu o deflație la cote nemaivăzute de la criza financiară mondială din 2008-2009. Criza imobiliară și problemele legate de datoriile orașelor, ale autorităților locale, au persistat și au sporit presiunea asupra liderilor chinezi pentru a elabora noi politici economice.

China nu are un calendar prestabilit pentru schimbările structurale pe care intenționează să le implementeze. Li a subliniat că stabilitatea este „baza pentru tot ceea ce facem”, notează sursa citată.

Prim-ministrul chinez a recunoscut că atingerea obiectului „nu va fi ușoară”, adăugând că este nevoie de o poziție fiscală „proactivă” și de o politică monetară „prudentă”. Li vrea ca prin obiectiv să stimuleze forța de muncă și veniturile, să prevină și să dezamorseze riscurile.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere a Chinei de 4,6% în 2024, care va scădea spre 3,5% în 2028. Acțiunile chinei și valoarea yuan-ului au rămas neschimbate.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW