Întâlnire între premier și sindicaliștii din poliție și penitenciare. Ce le-a promis Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a participat marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la o întrevedere cu reprezentanții sindicatelor din poliție și penitenciare, cu scopul de a preîntâmpina eventuale acțiuni de protest.
Sindicaliștii din poliție și penitenciare amenință cu declanșarea grevei, în condițiile în care sunt extrem de nemulțumiți de majorarea de doar 5% a salariilor, acordată de Guvern de la 1 ianuarie.
Ciolacu: E normal ca guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive
Pentru a detensiona spiritele, premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat la sediul Ministrului de Interne, unde alături de ministrul Cătălin Predoiu, a discutat cu reprezentanții salariaților.
„În decursul celor 30 ani de democraţie între civili şi militari, să spunem aşa, multe dintre drepturi s-au uniformizat şi atunci avem un deficit de personal în zona Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi e normal ca guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive, nu numai prin ceea ce fac, dar şi prin beneficiile pe care le au concret”, a declarat presei premierul Marcel Ciolacu, la finalul întrevederii.
Premierul le-a promis sindicaliștilor că va face o propunere în luna februarie
Prezent la întâlnire, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a declarat pentru Mainnews.ro că premierul Marcel Ciolacu a promis că va evalua solicitările și că va veni luna viitoare cu o propunere.
„Am trecut în revistă principalele restanțe de natură salarială pe care le au polițiștii și militarii, cu mențiunea că în luna februarie va exista un răspuns din partea Guvernului cu privire la disponibilitatea fiscal-bugetară pe care o are. Nu există niciun orizont de timp să fie acoperite toate restanțele. Nu s-a discutat despre creșteri sau majorări salariale, ci doar despre restanțe”, a declarat Cosmin Andreica pentru Mainnews.ro.
Ce vor polițiștii
Polițiștii își doresc în primul rând atingerea pragului maxim din legea salarizării, actualizarea normei de hrană și menținerea banilor acordați pentru norma de echipament, însă lista de revendicări este mult mai amplă.
„Din perspectiva noastră ar fi două componente importante de acoperit – norma de hrană și norma de echipament -, dar și salariul de grad. Am mers pe aceste două componente pentru că sunt independente de voința politică. (…) Pentru un polițist cu un venit mediu de 3.500 lei, creșterea componentei de normă de hrană ar fi de 350 lei. Norma de echipament în momentul de față a crescut la peste 7.000 lei. Este compusă din totalitatea elementelor de uniformă. Ideea este că din aprilie, atunci când ar trebui să înceapă să primească elementele de uniformă, ar trebui să piardă norma financiară. Nu vor mai primi acei 250 lei/lună, ci vor primi elemente de uniformă până la echiparea completă. S-a vorbit despre menținerea în plată a acestei sume, care e pusă de polițist pe total drepturi acordate pe card, nu este tratată distinct”, a declarat Cosmin Andreica pentru Mainnews.ro.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Comentarii