Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Întâlnire de gradul zero în justiție: Comisia MCV, reunită astăzi, în contextul raportului devastator al Comisiei Europene

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 4 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Membrii Comisiei MCV s-au reunit, astăzi, la ora 8:30, la sediul Ministerului Justiției. La ședință, pe lângă ministrul Ana Birchall, au venit și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție și ai Parchetului General.

Întâlnirea vine într-un context tensionat, ca urmare a emiterii, de către Comisia Europeană, a unuia dintre cele mai dure rapoarte MCV, mecanismul prin care forul supraveghează justiția din România.

Secția Specială, în centrul atenției

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este una dintre instituțiile care a avut parte de cele mai multe critici în raportul publicat de Comisia Europeană în octombrie. Experții spun că Secția Specială poate fi folosită drept un instrument politic și critică decizii ale procurorilor SIIJ, cum ar fi deschiderea dosarului lui Kovesi în timpul cursei pentru șefia Parchetului European sau retragerea apelurilor din dosare cu nume grele.

,,Funcționarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și în exterior că secția respectivă ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică. Au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Printre aceste situații se numără și cazurile în care Secția specială a inițiat anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum și modificările bruște ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanțelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupție la nivel înalt”, potrivit raportului.

Ministrul Justiției: Desființarea SIIJ, una dintre concluziile analizei făcute

Întrebată dacă poate iniția, în PSD, o discuție pentru desființarea SIIJ, Ana Birchall a spus că răspunsul este la Viorica Dăncilă. În schimb, a subliniat că una dintre concluziile analizei făcute la Ministerul Justiției este desființarea Secției Speciale.

,,Vorbesc în calitate de ministru al Justiției, există un președinte al partidului și cred că poate răspunde. La minister am instituit un grup de lucru după raportul GRECO, la solicitarea premierului. Sunt două concluzii pe care le-am comunicat (…): punerea într-o matcă instituțională corectă a secției sau desființarea”, a spus Birchall într-o conferință de presă, la scurt timp după publicarea raportului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *