Institutul pentru Studiul Războiului, avertisment pentru SUA: O cădere a Ucrainei va amenința granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru prima dată de la căderea URSS
O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), publicată marți, 16 aprilie, arată că situația din Ucraina indică o schimbare semnificativă în dinamica conflictului, cu rușii câștigând teren în mod constant. ISW a subliniat că o eventuală cădere a Ucrainei ar putea expune granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia la un atac terestru rusesc, ceea ce ar fi o premieră de la căderea URSS.
Potrivit analizei ISW, dezbaterea în curs în Statele Unite cu privire la furnizarea de asistență militară suplimentară către Ucraina este bazată în parte pe presupunerea că războiul va rămâne blocat în ciuda acțiunilor SUA. Institutul a avertizat că această presupunere este falsă, deoarece rușii încep să depășească stadiul de război static și să reintroducă manevra pe câmpul de luptă, datorită întârzierilor în furnizarea de asistență militară a SUA către Ucraina.
„Rusia iese din războiul pozițional și începe să reia manevre active pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în furnizarea asistenței militare americane pentru Ucraina. Armata Ucraineană nu mai poate menține liniile actuale ale frontului acum, fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special muniții de artilerie și apărarea aeriană, pe care doar SUA le pot oferi rapid și la scară”, arată ISW
Conform sursei citate, lipsa apărării antiaeriene a expus unitățile ucrainene de pe linia frontului la aeronavele rusești, care lansează acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război. De asemenea, lipsa artileriei ucrainene permite rușilor să utilizeze coloane de blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022.
ISW merge mai departe cu analiza, arătând că SUA au în realitate doar două opțiuni – reluarea rapidă a furnizărilor de muniții pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului, sau o înfrângere a Ucrainei care va permite rușilor să vină la granițele NATO de la Marea Neagră până în Polonia.
„Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina.
Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată de la căderea URSS, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc. Această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și statele NATO din vestul Europei către sudul și centrul Europei, privând NATO de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei invazii ruse. Aceste trupe NATO, fără experiență reală de luptă în războiul mecanizat modern, ar fi dezavantajate în fața unei armate ruse întărită și încurajată de victoria sa din Ucraina”, se mai arată în analiza citată.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii