Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Institutul Ellie Wiesel atrage atenția asupra asocierii triviale a lui Klaus Iohannis cu simbolistica nazistă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 mai 2020 Etichete:

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Ellie Wiesel” a avertizat într-un raport cu privire la declarațiile prin care politicieni precum Olguța Vasilescu și Șerban Nicolae au încercat asocierea trivială a președintelui Klaus Iohannis cu simbolistica național-socialistă.

„Competitorii electorali ai candidatului Klaus Iohannis, preşedintele în exerciţiu, au folosit în retorica electorală trimiteri la etnia adversarului lor. De multe ori, discursul critic la adresa lui a inclus comparaţii sau trimiteri care aveau menirea să-l eticheteze pe preşedinte drept moştenitor sau adept al ideologiei naţional-socialiste. În ultima parte a campaniei electorale la această imagine au contribuit jurnalişti sau formatori de opinie fără apartenenţă politică declarată,” arată Institutul Ellie Wiesel.

Declarațiile la care face referire institutul

Senator PSD a afirmat la un post naţional de televiziune, în 14 octombrie 2019 că, „dl. Iohannis şi-a pus în gând exterminarea PSD-iştilor, pe un model de acum 70-80 de ani, uitând sau neuitând un asemenea mod de gândire care bagă de-a valma simpatizanţi şi votanţi PSD şi vorbeşte în termeni de dispariţie, mă gândesc că mâine-poimâine vine şi cu legile de la Nurnberg să fie tacâmul complet”.

În cadrul unui eveniment de campanie din 29 octombrie 2019, liderul PSD Cluj a declarat chiar în faţa propriului candidat că „Acest Iohannis cu discursul lui nazist vrea să muriți! Vrea să dispară PSD! Asta își dorește. Nu am spus-o eu. A spus-o el. El consideră că noi trebuie să plecăm, să murim, să dispărem”.

Deputată PSD şi coordonatoarea campaniei Vioricăi Dăncilă, afirma în 17 noiembrie 2019 că „domnul Klaus, cred, deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare”.

Articolele publicate de Sorin Roşca Stănescu sau Andrei Marga au la bază aceeaşi strategie de a-i alătura candidatului Iohannis însuşiri şi comportamente care îl apropie pe acesta de nazism. Toate acestea prin folosirea trivială a vocabularului şi simbolisticii naţional-socialiste.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW