Thursday, May 19, 2022
Jurnalism corect


Instituirea stării de alertă în România, anunțată prin mesaje RO-ALERT: Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 mai 2020 Etichete: ,

Instituirea stării de alertă în România a fost anunțată de autorități și prin mesaje RO-ALERT, în care cetățenii sunt informați că pandemia încă nu a trecut și că trebuie să poarte măști în spațiile închise, să păstreze distanța socială și să se spele pe mâini.

Măsurile luate de autorități pentru starea de alertă

Începând cu 15 mai 2020, în spațiile închise se instituie obligativitatea purtării măștii astfel încât nasul și gura să fie acoperite”

Munca de la domiciliu, iar dacă nu e posibil să fie luate măsuri de triaj epidemiologic, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați

Instituțiile publice și operatorii privați au obligativitatea organizării muncii. Să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu peste 50 de salariați, astfel încât terminarea programului să se desfășoare la intervale de o oră, pe parcursul a trei ore.

Accesul organizat astfel încât să fie 4 metri pătrați și 2 metri distanță între clienți și persoanele din magazine. Cine are 37,3 grade Celsius temperatură nu poate intra. Suspendată servirea mesei în localuri, restaurantecafenele, terase. Sunt exceptate, ca și înainte, activitățile de preparare a hranei și comercializare a băuturilor alcoolice și non-alcoolice acolo unde nu este nevoie intrarea în incintă.

Rămân închise mall-urile. Sunt exceptate activitățile de vânzare a produselor electronice, electrocasnice, magazinele care au acces din exterior și au întreruptă comunicarea cu restul magazinelor.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate pentru toate cursele efectuate către Spania, Germania, UK, Belgia, Țările de Jos, Turcia până pe 1 iunie.

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile care nu sunt urgente. Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii care nu sunt urgente, cu condiția organizării astfel încât consultațiile să nu presupună ca pacienții să aștepte. Se instituie din 15 mai, pentru toate persoanele care vin din străinătate, măsura izolării la domiciliu, împreună cu familia. Pentru cei care nu pot face acest lucru sau nu vor să-și expună familia, pot solicita carantinare instituționalizată din partea autorităților.

Carantinările instituite pe timpul stării de urgență, care nu au fost ridicate, se mențin în continuare. Se mențin închiderile unor frontiere de stat, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri și a traficului de marfă.

Din 15 mai, este permisă circulația în afara locuinței, în interiorul localităților, în grupuri mai mici de trei persoane, fără declarații.

Se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

Se poate ieși din localitate pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activități agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere, decesul unui membru al familiei. Se menține măsura suspendării cursurilor, iar din 2 iunie se pot face activități de pregătire pentru examene.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW