Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Instanțele de judecată se digitalizează. Ministerul Justiției alocă 38 de milioane de lei pentru achiziția de sisteme de videoconferință și echipamente informatice

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 3 septembrie 2020 Etichete: ,

Pandemia și necesitatea respectării distanțării fizice împinge statul român spre digitalizare. Ministerul Justiției a alocat suma de 38 de milioane de lei instanțelor judecătorești pentru a achiziționa sisteme de videoconferință și echipamente informatice.

Alocarea fondurilor a fost făcută în urma demersurilor Ministerului Justiției, care a solicitat Ministerului Finanțelor Publice această sumă.

Demersul face parte dintr-un proces mai amplu de digitalizare a activităților administrative și judiciare desfășurate la nivelul instanțelor de judecată și parchetelor.

Context

În cursul lunii august 2019, a fost finalizată de către Ministerul Justiției procedura de achiziție referitoare la dotarea cu câte un echipament de videoconferință a instanțelor care fie nu dețineau astfel de echipamente, fie aveau defecte echipamentele de acest tip cu care fuseseră dotate anterior. Aceste echipamente au fost destinate utilizării în cauzele penale.

Odată cu declanșarea crizei pandemice actuale, instanțele au început utilizarea intensivă a echipamentelor de videoconferința și în cauzele civile, fapt ce a dus la o supraîncărcare a echipamentelor aflate în dotarea instanțelor.

În vederea stabilirii necesarului real de astfel de echipamente la nivelul fiecărui ordonator secundar/terțiar de credite din sistemul judiciar, Ministerul Justiției a solicitat informațiile necesare, respectiv numărul de echipamente existente, numărul sălilor de judecată și numărul necesar de sisteme la nivelul fiecărei instanțe: curte de apel, tribunal, judecătorie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW