Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Instanța Supremă pune în discuție sesizarea CJUE în dosarul Ghiță-Bădescu

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 4 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Instanța Supremă, completul de 5, pune în discuție din oficiu sesizarea CJUE în dosarul Ghiță-Bădescu, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) pe completurile de 3 judecători. 

Update2

Instanța Supremă va anunța pe 6 noiembrie dacă sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Update1

DNA a cerut sesizarea CJUE și suspendarea procesului în dosarul Ghiță-Bădescu.

„Solicităm să sesizați CJUE cu cele patru întrebări care sunt în acord cu practica celorlalte instanțe. Considerăm că probele de drept sunt pertinente și vizează dispoziții din carta dreptului fundamental a UE. Decizia CCR ridică o problemă de standard juridic și de aplicare directă a acestora în dreptul intern raportat la dispozițiile UE. Urmare a sesizării să dispuneți suspendarea prezentei cauze”, a spus procurorul.

Pe de altă parte, avocații au solicitat respingerea sesizării Curții de Juștiție europeană și rejudecarea procesului.

„Concluziile noastre sunt de respingere a sesizării. În motivarea CCR conduita de urmat este clar definită. Concluziile noastre sunt retrimiterea la completul specializat. Tribunalul Prahova ar fi competent să rejudece.

Concluziile noastre sunt de respingere ca inadmisibila a acestei sesizări. Infracțiunea nu este una care pune în pericol interesele UE. Pe noi ca beneficiari ai unei decizii de achitare ne prejudiciază. Singura soluție este corecta este de admitere a apelului și trimitere a cauzei la instanță care a pronunțat hotărârea supusă acestor căi de atac”, au spus avocații.

Știrea inițială

Decizia CCR se aplică dosarelor soluționate, în primă instanță, de completuri nespecializate pe fapte de corupție, dar care nu au primit verdicte definitive.

„Ținând seama de faptul că judecata în primă instanţă a cauzelor ce fac obiectul Legii nr.78/2000 a fost afectată de conduita neconstituţională a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ceea ce a produs un blocaj instituţional implicit, Curtea identifică două categorii  de cauze ce vizează situaţii juridice nedefinitiv consolidate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cărora urmează a li se aplica direct prezenta decizie. Prima categorie de cauze este reprezentată de cele a căror judecată în primă instanţă a fost realizată prin mijlocirea completurilor nespecializate anterior Hotărârii Colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019 şi, la data publicării prezentei decizii, se află în curs de judecată, în faza apelului, pe rolul completurilor de 5 judecători. Aceste cauze, (…) urmează a fi rejudecate. (…) Desigur, a doua categorie de cauze este cea subsumată cauzelor care vor fi înregistrate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu data publicării prezentei decizii, şi anume cauzele viitoare cu privire la care aplicarea prezentei decizii nu comportă nicio dificultate procesuală”, se arată în motivarea publicată de Curtea Constituțională.

Acuzațiile DNA din dosarul Ghiță – Bădescu

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiță și pe Iulian Bădescu sub acuzațiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului  și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiță, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiești, patronat de Ghiță, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei.

Pentru a aproba acea finanțare, Iulian Bădescu, primar al Ploieștiului la acea vreme, ar fi pretins și primit de la Sebastian Ghiță, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în Ploiești, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Atât Sebastian Ghiță dar și Iulian Bădescu au fost achitați în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au declarat apel.

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *