Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Instanța, în dosarul fostului adjunct de la serviciul secret al Armatei: Erori evidente de securitate în cadrul instituției | Iulian Gherghe ar fi folosit o ștampilă pentru felicitări

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 28 martie 2021 Etichete: ,

Judecătorul de la Curtea Militară de Apel, care l-a arestat preventiv pe fostul adjunct al serviciului secret al Armatei, explică în motivarea deciziei că instituția se confruntă cu erori de securitate. Potrivit documentului consultat de Main News, generalul (r) Iulian Gherghe ar fi speculat aceste erori. El ar fi folosit o ștampilă cu semnătura comandatului, destinată doar felicitărilor.

Banii ar fi fost retrași în noiembrie 2018. Gherghe ar fi pus ștampila unității și ar fi contrafăcut semnătura comandatului Hăpău. Judecătorul de la Curtea Militară de Apel ridică semne de întrebare cu privire la modul în care această ștampilă, una diferită de cea oficială, ar fi fost realizată.

Aceste mențiuni indică instanței deosebite semne de întrebare, fiind neclar temeiul pentru care directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării, gl. Marian Hăpău, a încuviințat, sau cel puțin a tolerat existența unei ștampile cu semnătura sa, care nici măcar nu se afla în permanență în posesia sa, aceasta fiind utilizată și de către col. Todosia Vasile, după cum există în speță”, se arată în motivarea Curții.

Hăpău a transmis procurorilor că este vorba despre o semnătură diferită față de cea oficială, fiind folosită pentru felicitări. Instanța consideră, însă, că între cele două nu există diferențe semnificative.

Toate aceste elemente nu vin să diminueze periculozitatea socială a inculpatului așa cum se prefigurează din probele administrate până în prezent, dar creează convingerea Curții că faptele sale au fost indirect încurajate de erori evidente de securitate în cadrul instituției la care funcționa, inculpatul mărginindu-se să speculeze aceste breșe, se mai arată în documentul consultat de Main News.

A ținut banii în seiful din birou

Instanța arată că, vreme de un an, Gherghe a ținut banii în seiful din birou.

Remarcabil că din data de 27 noiembrie 2018 până în prezent nimeni nu a știut de sustragerea acestei sume de bani din conturile speciale ale Direcției Generale de Informații a Armatei destinate utilizării pe timp de criză sau război, iar timp de un an de zile inculpatul a ținut banii, luați fraudulos din bancă, chiar în seiful din biroul său”, se mai arată în motivarea Curții Militare de Apel.

Instanța mai arată că, din 2018, de când ar fi fost săvârșite faptele, nimeni nu a știut de retragerea banilor, în condițiile în care nu a existat niciun fel de control.

Nimeni nu a fost interesat de modul în care inculpatul, locțiitor al directorului general al Direcției Generale de Informații a Apărării, și-a achiziționat un teren și a început să edifice un imobil în localitatea Corbeanca. (…) Sustragerea unor sume de bani din conturile instituțiilor de informații, conturi speciale destinate situațiilor de război, mai ales într-o perioadă în care frământările la nivel global sunt de notorietate, denotă o periculozitate ce se îmbină în bună măsură cu inconștiența”, mai arată magistratul militar.

Instanța a fost de părere că restituirea a 80% din prejudiciu nu îl poate ajuta pe fostul adjunct să scape de arestul preventiv „deoarece acest lucru s-a realizat abia după începerea anchetei interne în cadrul Direcției Generale de Informații a Armatei, culminată cu pensionarea intempestivă a inculpatului.”

CITEȘTE ȘI: OFICIAL Fostul director adjunct al serviciului secret al Armatei, arestat pentru că ar fi delapidat bugetul instituției cu aproape 180.000 de dolari/ Percheziții la locuința lui Iulian Gherghe

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW